5000 гледат опера в парка

Фестивалът в столичната Военна академия стартира на 20 юни

5000 гледат опера в парка | StandartNews.com

София. Повече от пет хиляди ценители ще посетят тазгодишното, четвърто поред, издание на фестивала "Опера в парка". Това са очакванията на организаторите от софийския храм на музите и от столичното кметство. Прекрасната градина на Военната академия ще посреща гостите между 20 юни и 14 юли. "Салонът" се състои от 500 места, а в десетте вечери ще се играят по две оперни заглавия и три балетни.

Фестивалът стартира със спектакли на балета, тъй като националната ни трупа заминава на 30 юни на първото си турне в Англия. Танцьорите на Сара-Нора Кръстева ще поставят истински рекорд - те ще изиграят 34 представления за 31 дни в най-големите градове на Острова, сред които Лондон, Манчестър, Ливърпул, Глазгоу. Англичаните ще гледат родните интерпретации на класиките "Лебедово езеро", "Дон Кихот" и "Жизел".

Преди това обаче балетистите ще подгреят софиянци. На 20 и 28 юни излизат с прекрасната сюита "Кармен" на Бизе - Шчедрин, красива симбиоза на класически и модерен балет. В същата вечер е и "Рапсодия в синьо", който със своите модерни техники е идеалното тематично допълнение. В "Дамата с камелиите" (21, 22 юни) примата Марта Петкова ще се превъплъти в най-желаната парижка куртизанка Маргарита Готие. Партньор в съблазните ще бъде нейният приятел и премиерсолист Никола Хаджитанев. Всички се надяват само на едно - хубаво време. Те натрупаха горчив опит от миналата година, когато по време на "Лебедово езеро" се изсипа порой. "Имахме балерини, които плуваха като истински лебеди", спомня си вече с усмивка шефът на операта акад. Пламен Карталов. "Беше геройско изпълнение, в което публиката ни мотивира да продължим", разказа и Сара-Нора.

Оперите са "Дон Карлос" (5, 6, 7 юли) и "Евгений Онегин" (12, 13, 14 юли), чиято постановка е на румънския режисьор Йон Карамитру. Както винаги, сюжетът в действието ще си пасне с естествените декори в парка и старата гора, чиито фиданки някога са посадени от първите кадети на Военното училище.

"Отново обещаваме естетско пиршество за софиянци", горд е Карталов. Той обаче е във Вагнерова треска тази седмица, тъй като предстои първото завъртане на целия цикъл "Пръстенът на Нибелунга" в чест на 200 години от рождението на немския композитор. Първите две части "Рейнско злато" и "Валкюра" са този уикенд, а "Зигфрид" и "Залезът на боговете" са на 26 и 29 юни.

Освен големите фенове "Опера в парка" ще забавлява и децата с три музикални приказки - "Червената шапчица", Вълшебната флейта" и премиерния "Козелът Сърдитко". Те ще се случват на малката сцена в парка сутрин от 11 часа. Детският балет "Спящата красавица" е на 29 юни от 19 часа. Всички останали представления започват в 20 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай