Какво става с организма, ако ядете кайсии всеки ден

Вълшебни рецепти за уикенда

Какво става с организма, ако ядете кайсии всеки ден | StandartNews.com

Кайсиите заслужава специално внимание както заради вкуса, така и заради качествата, които притежава. Произходът им е неизвестен - според някои теории родината им е Китай, според други - Индия. Те са богат източник на витамините А, С, К, Е, ниацин, минералите калий, мед, манган, магнезий, фосфор, желязо, натрий, йод. Кайсиите са много богати също така на фибри и антиоксиданти. Освен това имат свойството да хидратират тялото благодарение на високото си съдържание на течности.

Подобряват зрението: Кайсиите са източник на витамин А, който е важен за здравето на очите и подобрява зрението.

Укрепват имунната система: Витамин С, който се съдържа в кайсиите, подпомага имунната система и организма да се бори с инфекции и болести.

Поддържат здравето на кожата: Кайсиите съдържат антиоксиданти, които помагат да се предпази кожата от увреждания, свързани със стареенето и слънчевите лъчи.

Подобряват функцията на черния дроб: Фибрите, които се съдържат в кайсиите, помагат за подобряване на функцията на черния дроб и предотвратяват запек.

Дар от бога за сърцето: Кайсиите са богати на калий, който помага да се поддържа нормалното кръвно налягане и функцията на сърцето.

 

 

Торта с кайсии за уикенда

Продукти: 2 яйца, половин бакпулвер, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 компот от кайсии

Приготвяне: Кравето масло се разтопява на дъното на тавичка. Отгоре се подреждат с отворите към дъното кайсиите от един компот (ако не стигнат се използват плодовете от два компота). Яйцата със захарта и брашното плюс бакпулвера се разбиват около половин час. Сместа се изсипва върху кайсиите. пече се в предварително загрята фурна на около 180-200 градуса. Кексовото тесто се изпробва с клечка за зъби дали е готово. След като добие златист цвят, сладкишът се изважда и се оставя да изстине. Може да го обърнем обратно в поднос с кайсиите нагоре. Леко подгряваме сиропа от един компот и заливаме студения вече сладкиш. По желание се сервира с украса от сладкарска сметана или с топка сладолед.

 

 

Шейк със сладолед

Продукти: кайсии - 3 бр., сок от праскова - 3 - 4 с.л., захар - 2 с.л., прясно мляко - 200 - 300 мл, ванилов сладолед - пожелание, мента - за украса

Приготвяне: Почистваме от костилките кайсиите. Поставяме ги в блендер.

Добавяме захарта, сока от праскови и по желание - сладоледа.

Всичко това блендираме до получаване на хомогенна смес.

Сервираме шейка във високи чаши и украсяваме с листа от мента.

 

 

Бисквитена торта с бял шоколад и ром

Продукти: 1 опак. бисквити, 100 г сушени кайсии, 1 л. прясно мляко, 1 опак. крем ванилия, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. ром, 30 г масло, 2 с.л. лимонова кора, 50 г бял шоколад, 50 г тъмен шоколад

Приготвяне: Млякото (1 л.) се кипва със захарта (1 ч.ч.) и настърганата лимонова кора (2 с.л.). С него се сварява кремът ванилия (1 опак.), като накрая на приготвянето му се добавя маслото и добре се разбърква. В правоъгълна тава се сипва първо от горещия крем. Върху него се редят бисквити (1 опак.), напръскани с ром (1 к.ч.). Върху тях се слагат предварително изкиснатите във вода, отцедени и нарязани на парчета сушени кайсии (100 г). Следват пласт крем, пласт бисквити, парченца кайсии (100 г) и т.н. Последният ред трябва да завърши с крем. Отгоре се настъргват двата вида шоколад. Тортата се оставя в хладилника за 24 часа да се стегне. Поднася се нарязана на парчета и добре охладена.

 

 

Крехко телешко със сушени кайсии и сини сливи

Продукти: 1 кг телешки шол, 300 мл. бяло вино, 100 мл. соев сос, 50 мл. оцет, 1 с.л. бахар на зърна, 1 с.л. карамфил на зърна, 1 с.л. черен пипер на зърна, 150 г сушени сини сливи, 150 г сушени кайсии, 2 ч.ч. вода, 2 с.л. брашно

Приготвяне: Телешкият шол (1 кг) се нарязва на кубчета. Виното (300 мл.), оцетът (100 мл.), соевият сос (100 мл.) и подправките на зърна - бахар (1 с.л.), карамфил (1 с.л.) и черен пипер (1 с.л.), се смесват в голяма купа. С тази марината се залива месото и престоява под фолио за поне денонощие на студено в хладилника.

След това в дълбока тенджера се загрява мазнина и в нея се запържва от всички страни отцеденото от маринатата телешко, докато получи златиста коричка. След това в тенджерата се добавя и маринатата, като от нея се отстраняват подправките на зърна.

Ястието ври на слаб огън под капак, докато месото омекне, а това отнема час и половина до два. След това се прибавят сушените плодове - сини сливи и кайсии, и ястието продължава да ври, докато месото и плодовете напълно омекнат - още половин час. Долива се водата, а накрая, когато ястието е готово, се прибавя и брашното, предварително разбито с вилица в малко количество студена вода. Щом сосоът към месото се сгъсти, ястието се премества от котлона. По желание се сервира с варен ориз или свежа салата за гарнитура.

 

Плодова панакота със сметана и прясно мляко

Продукти: 300 г кайсии, 200 мл. сладкарска течна сметана, 200 мл. прясно мляко, 2 с.л. желатин, 9 с.л. захар, 5 г ванилия

Приготвяне: Почистените кайсии се сваряват в 1 и 1/2 чаша вода и 6 с.л. захар. След това се прецеждат и плодът се пасира.

Желатинът се разтваря според указанията на опаковката. Прибавя се към сиропа от варенето на кайсиите заедно с пюрето и се разбърква. Връща се котлона, за да загрее за кратко и след това пюрето се оставя да изстине леко.

Сметана се загрява заедно със захарта и се разбърква. На тънка струя се прибавят прясното мляко и разтвореният желатин. Сместа се загрява отново за няколко минути.

След това към нея се добавя плодовото пюре. Приготвеният крем се разпределя в десертни купички. Оставя се да стегне в хладилника.

Готовата панакота се обръща в чинии и се добавят няколко нарязани кайсии и стръкче мента за цвят.

 

Кои са най-добрите напитки в летните горещини?


Вестник СТАНДАРТ ви подарява в новия си брой 6 рецепти, които да ви разхладят в летните жеги.

Търсете на пазара от петък 21.07

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай