43% от БГ служителите чувстват признание

43% от БГ служителите чувстват признание | StandartNews.com

София. 63% от мениджърите в България чувстват признание за приноса си в компанията, в която работят. При служителите процентът е 43. Това сочи международно проучване на Aon Hewitt „Най-добрите работодатели", в което България тази година се включва за осми път.

Изследването обхваща мнението на над 16 000 служители и над 400 топ мениджъра в България.

Оказва се, че средното ниво на ангажираност на топ мениджърите в България е 77%, а при служителите този процент е 53%.

Всяка от групите споделя доколко е удовлетворена от условията на работа и работната среда по 19 конкретни фактора. От направените анализи може да се посочат следните фактори, в които се наблюдава драстично разминаване в оценките на изследваните групи.

79% от топ мениджърите споделят, че допълнителните придобивки, които им предоставя работодателят, посрещат добре нуждите им, докато процентът за служителите е едва 46%. Допълнителните придобивки включват застраховки, здравни услуги, служебен транспорт, ваучери за храна и други.

Проучването показва, че най-големи бюджети за допълнителни придобивки се планират в секторите високи технологии и аутсорсинг. Разминаването по отношение на удовлетвореността от придобивките алармира за недостатъчно целесъобразно планиране, реализиране и комуникиране със служителите. Това означава, че изразходването на бюджетите за придобивки може да се оптимизира значително с подходящо проучване на мнението на служителите, характеристиките на доставчиците и ефективна комуникация към служителите.

Значително разминаване в мненията има относно кариерното развитие. 68% от топ мениджърите смятат, че компанията предоставя добри кариерни възможности на служителите, докато само 39% от служителите твърдят, че кариерните възможности в компанията, в която работят, са добри.

Около 70% от топ мениджърите твърдят, че служителите им получават подобаващо признание за свършената работа. Разминаването с гледната точка на служителите е показателно за това каква част от тях всъщност се чувстват като най-ценния актив на компанията, в която работят - 43%.

69% от топ мениджърите смятат, че се отнасят към служителите си като към най-ценния актив в компанията. От друга страна само 41% от служителите са на мнение, че топ мениджърите се отнасят към тях като към най-ценния актив.

Анализите сочат още, че 72% от топ мениджърите считат, че компанията им предоставя необходимите възможности за обучение и развитие, за да се развиват успешно в рамките на организацията, докато само 52% от служителите подкрепят това твърдение.

Най-добрите работодатели България 2013

Категория Малки компании

1. Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД
2. Рош България
3. Сервие Медикал ЕООД

Категория Средни и Големи компании

1. Телерик АД
2. Шнайдер Електрик България, Глобален завод Пловдив
3. Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД
4. Актавис ЕАД

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай