40 войводи гръмнаха с топ и се сдружиха

40 войводи гръмнаха с топ и се сдружиха  | StandartNews.com

"Пазители на българщината" събират чети, за да опазят историята и традициите

Когато топчето гръмна, немците се разделиха на малки полкове, заеха кръгова отбрана и притихнаха като пред Сталинград, австрийките затрепериха в ритъма на Щраусов валс, няколко кокошки извиха глас като в Миланската скала, а лъскавите лимузини засвяткаха дискотечно и пуснаха в ход ангелогласните си аларми. Топчето, добре е да се знае, че то бе копие на руско оръдие от 1805 година, отлято от големия майстор оръжейник Христо Николов от Мъглиж, изпусна кълбо дим и докара мирис на барут. Последваха няколко пистолетни изстрела, прозвуча мощното ура, от югоизток гръмна чалга и после всичко потъна в неясна тишина.

Въпреки пукотевицата правителството не падна, депутатът от ГЕРБ не нарече активиста на БСП "идиот" или "престъпник", а мичман първи ранг от кораба "Дръзки" и морски капитан от резерва Васил Кръстев спокойно запали лулата си и подаде визитна картичка на поручика от Балканската война Живко Константинов, чиято кокарда на македоно-одрински опълченец светеше на слънцето като медал. Изобщо идилия, традиционен събор и никаква патаклама, въпреки че от сутринта Жеравна бъкаше от войводи, чуждоземци, търговци на кинкалерия и захарен памук и няколко оркестъра от мургави виртуози, които светкавично сменяха мелодиите, според това какви туристи пъплят по калдъръмените улици.

На 10 май, деня, в който се е родил Хаджи Димитър и на който е загинал Стоил войвода и седем негови четници от Жеравна, неуморимият Христо Димитров, продуцентът на ансамбъл "Българе", събра 40 родолюбци, за да основат сдружението "Пазители на българщината". Много войводи, малко четници, така засега може да се нарече войската. Изгледите обаче са тя да се множи оттук нататък. Всяка бъдеща чета ще се състои от поне седем души над 18 години. Полът, етническата и религиозна принадлежност не са ограничение, но е задължително всеки четник да обича България и да се бори да бъде опазена нейната история, култура, книжнина, традиции, фолклор.

Въпреки тежкото си въоръжение и добрата си военна подготовка воеводите казаха, че нямат никакво намерение да вземат властта. Сигурно затова вееха само национални и нито едно партийно знаме.

За разлика от колегите си от Оборище-1876 г. днешните учредители сториха заверата си не в гората, а в местния духовен храм "Единство". Още повече че навън леко преваляваше, повечето нямаха чадъри, а читалището също е една реликва. Дарителят, с чийто пари е издигната сградата, е бил богат жеравнец. Той сякаш е виждал като на рентген днешния ни хал, защото строил здраво, сигурен, че дори 74 години след това, пари за ремонт няма да има.
Докато дружината крачеше към салона, посрещната с погача и сол, възрастен мъж гледаше в миналото и влага пълнеше очите му. Бай Петко е, по точно беше, селският киномеханик. Голям човек. Три пъти в седмицата той завъртал машината и магията от екрана карала душите на хората в препълнения салон да подрипват от вълнение. Първите години още нямало ток, та агрегат давал енергия на механиката. Ако някой в тъмното се спънел в кабелите и настъпела тъмнина, мощен ропот недоволство, огласял околността. Наоколо пътувал с каруца, върху която товарил лентите и апаратурата. Посрещали го като Тодор Живков, въпреки че никой не може да каже, как е посрещан Тодор Живков, защото той никога не е идвал тук. Но... Дойде телевизията и вече никой не ме смята за нещо, тъжно завършва разказа си старият механик.

За разлика от бай Петко войводите гледат ведро на бъдещето. Избраха Управителен съвет за цели пет години. Големият четнически купон, наречен "Воеводска среща", ще бъде около 18 юли, когато се е родил Васил Левски. В местността Добромирица в околностите на Жеравна освен пушкане, гайди и чевермета всяка чета трябва да отчете какво е свършила за благо рода. Какъв паметник е издигнала, какъв патриотизъм е сътворила и колко хора е привлякла за каузата. Който няма какво да каже, доста ще се черви пред останалата гвардия.

За разлика от воеводите в парламента тези от "Пазители на българщината" няма да получават, а ще дават пари за делото. Ще ги вадят от собствения си джоб и след като са си платили данъците. Защото според щатната таблица четата освен войвода, подвойвода, знаменосец ще има и касиер. Химн на пазителите, докато си сътворят свой, ще бъде песента "Къде си вярна ти любов народна". Всеки под байрака, ще даде клетва, която най-общо гласи: Да правим хубави неща за България. Просто, ама много трудно.

Ще съхраним духа на апостолите

Христо Димитров,
председател на УС на сдружение "Пазители на българщината

Когато войводата Георги Кондолов е ранен смъртоносно от засада, той нарежда на четниците си чрез жребий да изберат човека, който да го убие със собственото му оръжие. Пада се на Христо Македончето. След разстрела бойците играят хора на гроба на войводата, за да утъпчат мястото и да не разберат турците къде е погребан героят. Делото на хора като Георги Кондолов е свято и ние ще бъдем престъпници, ако не го продължим. Нашите чети няма да се борят за освобождение. Ние сме свободни. Работата ни днес е да съхраним духа на апостолите и тези, които загинаха, за да я има съвременната ни държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай