4 нощи чудо в небето. Показват се две мистични планети

Гледаме най-красивото явление

4 нощи чудо в небето. Показват се две мистични планети | StandartNews.com

„Между 9 и 14 август очакваме метеорният поток Персеиди. Това е явление, при което множество метеорити - до 100 на час, падат в нашата атмосфера и красиво изгарят. Пикът на метеорния поток е точно на 12 август”.  Това заяви пред БГНЕС създателят на Софийския планетариум д-р инж. Недислав Веселинов.

„Съветвам всички между 9-14 август, но най-добре на 12 август, когато ще е пикът, да вземат по едно одеяло, да излязат в някоя точка в града, в който живеят, където е тъмно и да се порадват на падащите звезди, защото те ще са много“, каза Веселинов.

Освен падащите звезди в момента можем да наблюдаваме и планетите Юпитер и Сатурн. „Сатурн изгрява около 23:00 часа, а Юпитер изгрява малко по-късно - 2:00 часа“, заяви ученият. Към края на месеца те ще започнат да изгряват по-рано. Това са планетите в нашата собствена Слънчева система. Метеоритният дъжд Персеиди можем да наблюдаваме с просто око, но за наблюдение на планетите ще ни е нужен телескоп, допълни той.

Относно най-новите открития в областта на астрономията астрономът каза, че в момента трябва да обърнем внимание на работата на най-новия телескоп „Джеймс Уеб“. Той е разположен на много интересно място - на т. нар. точка на Лаграр, която е в сянката на Земята и Слънцето не й пречи. „Джеймс Уеб“ е телескоп, който е по-мощен от „Хъбъл“ и в момента получаваме снимки с много по-голяма разделителна способност, много по-голяма, от която сме имали“, обясни той и добави, че с телескопа „Джеймс Уеб“ могат да се наблюдават всякакви неща - от мъглявини и галактики до обекти в дълбокия космос.

Веселинов е оптимист, че може да се открие планета, сходна на нашата. Досега са открити екзопланети - много интензивно тече процесът по откриване на екзопланети. „Действително са открити планети, които са разположени на такова място около звездите си, и ние относително знаем химическия им състав, които са близки до нашата, интересното е дали на тях ще има живот”, каза Веселинов.

Към момента не може да се каже това, защото са толкова далеч, че ние ги виждаме такива, каквито са били преди хиляди години. По думите му дори там в момента да има разумен живот, който да излъчва като нас радиосигнали, които ние по принцип може да приемем, това се е случило преди хиляди години и те може още да не са дошли до нас, обясни Веселинов и изтъкна, че в Софийския планетариум може да се чуят историите за местонахождението на нашата планета Земя в Слънчевата система, какви други обекти има в нея. Представят се и истории за нашата галактика Млечен път - какви обекти има и какво представляват те, както и мястото й във Вселената.

 

Още за Персеидите и как сълзите на Св. Лаврентий сбъдват желания - четете в новия брой на "Стандарт", който в петък ще е на пазара - по вестникарските сергии, в бензиностанциите, големите вериги и малките квартални магазинчета

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай