4-дневна работна седмица в Нова Зеландия

Това не е повлияло на производителността на труда

4-дневна работна седмица в Нова Зеландия | StandartNews.com

В резултат е намалял стресът и се е повишила работоспособността

През пролетта на 2018 г. компанията Perpetual Guardian по време на проучване решила работниците й да преминат на 4-дневна работна седмица, като им се начислява заплата за 5 работни дни.

След като резултатите от теста, продължил 6 седмици, били налице, ръководството решило окончателно да премине към новата система на работа, съобщава. World Economic Forum.

Изследователите, които са проверявали резултатите от експеримента, забелязали, че във всички офиси на компанията в Нова Зеландия у работниците е намалял стресът и се е повишила работоспособността. Освен това персоналът престанал да се оплаква от невъзможността да намери баланс между работата и личния живот. Преходът към новия начин на работа засега ще бъде по желание. Който иска, може да остане на петдневна работна седмица, но тогава ще може да пристига на работа по-късно и да си отива по-рано, за да не попада в задръстване и да има повече свободно време.

Министърът на труда на Нова Зеландия Иън Лис-Голоуей нарича резултатите от експеримента „много интересни“ и смята да сътрудничи с корпорациите, които изучават новите модели за работа в съвременните офиси.

Този експеримент повдига въпроси за производителността на труда и културата на дългия работен ден, а също и за отношението към почасовия труд. Едно обаче е ясно – дългите работни часове не означават задължително голяма производителност.

Например Южна Корея е с един от най-ниските показатели по производителност на труда независимо от дългия работен ден. Аналогична е ситуацията в Европа – в Гърция работят много часове, но производителността им е много ниска.

Япотия – също пример за страна, в която се работи дълго, което не се отразява на ръста на производителността. Сега страната приема мерки за съкращаване на часовете за труд, като една от тях е спирането на тока в офисите в края на работния ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай