3 дни изслушват кандидати за директор на БНТ

3 дни изслушват кандидати за директор на БНТ | StandartNews.com

София. От днес в продължение на 3 дни Съветът за електронни медии (СЕМ) изслушва шестимата кандидати за генерален директор на БНТ.

Днес своите концепции за развитието на обществената медия представиха Вяра Анкова и Валери Тодоров. Утре ще бъде събеседването с Константин Каменаров и Радослав Главчев, а в сряда са последните двама кандидати - Оли Груева и Красимир Ангелов. Генералният директор трябва да бъде избран на 26 юли.

"Обществената мисия на БНТ трябва да бъде предефинирана, за да остане адекватна на потребностите на обществото", каза на събеседването Вяра Анкова.

Според Валерий Тодоров, обществената телевизия трябва да заложи на прозрачността и ефективността.

"Съществува един основен въпрос днес пред всички телевизии - как да произвеждаме повече с по-малко средства. Представих ви мерките, но за мен отговорът е един - само със сърце и отдаденост. Затова благодаря на всички колеги, които показаха каква е силата на Българската национална телевизия. А тя е в екипа й, в хората, които вярват, че каузата не се изчислява в часове работно време, че каузата е да бъдем честни към зрителя, да търсим истината, да можем да се променяме, да не робуваме на лични интереси и да пазим името на БНТ. Дължим го на зрителя", заяви кандидатът за генерален директор на БНТ Вяра Анкова.

"Изключително важно е и една от целите на тази концепция е да гарантира независимост от политическите и икономическите влияния, да осигури свободата на словото, обективност, плурализъм, програмно и тематично разнообразие. Колкото до зависимостите, трябва да подчертая думата "равноотдалеченост", т.е. медията трябва да бъде опазена от пристрастия, лични или общи, като политика на медията. Също така тези промени трябва да осигурят тенденция към промяна на рейтинговите позиции и доверието към медията, като разширят програмните, техническите и технологичните възможности", заяви кандидатът за генерален директор на БНТ Валерий Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай