350 млн. лева неизпълнение в агенция "Митници"

350 млн. лева неизпълнение в агенция "Митници" | StandartNews.com

София. Агенция "Митници" е натрупала общо 350 милиона лева неизпълнение в приходите от ДДС и акцизи спрямо месечните разчети, заложени от финансовото министерство, съобщава в. "Сега".

На месечна основа неизпълнението е най-голямо през последния месец, за който има данни - юни, в който държавата бе разтърсена от поредната политическа криза.

Само в рамките на юни приходите от ДДС и акцизи на агенцията изостават със 152 милиона лева спрямо прогнозно заложените за месеца. При очаквани 398 милиона лева месечни приходи от ДДС от внос, митниците са събрали 291 милиона лева. Постъпленията от акцизи за юни са 328 милиона лева при планирани 374.5 милиона лева. През май неизпълнението на приходите е с 64 милиона лева под очакваното.

Според експерти лошите данни за юни могат да се обясняват със свиване на икономиката или с преминаването на по-голяма част от нея в сивия сектор. Данните показват, че митниците трябва да компенсират изоставането спрямо собствените си планове във втората половина на годината. Това е малко вероятно на фона на заложения ръст в очакваните годишни приходи на агенцията.

По-сериозен е проблемът с очакваните приходи от ДДС от внос, показват данните. Събраното от началото на годината до юни възлиза на 1.75 милиарда лева, или с около 75 милиона лева по-малко от събраното за периода януари - юни на 2013 година. В същото време за тази година е заложен ръст от общо 541.7 милиона лева спрямо събраното през миналата година. При акцизите събраното от януари до юни тази година е с 28 милиона лева повече от същия период на 2013 година. В същото време заложеният ръст на приходите от акцизи за 2014 г. е 322 милиона лева.

Това слабо изпълнение на заложените постъпления идва на фона на смели заявки от страна на представители на БСП в качеството им на опозиция по време на ГЕРБ за съществуването на огромни резерви в приходите на Агенция "Митници". Резервите така и не бяха разкрити, а през агенцията се извървяха поредица от спорни назначения. Според два независими източника на "Сега" бившият заместник-шеф на митниците Николай Попов, който сдаде поста след скандал заради отнет достъп до класифицирана информация, е приютен обратно от финансовото министерство и е съветник на министър Петър Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай