346 души ни делят от хуманитарна криза

Търсим помощ от ООН и Европа за бежанците

346 души ни делят от хуманитарна криза | StandartNews.com

София. 346 души ни делят от хуманитарна криза. По последни данни от властта 368 души, от които 226 сирийци, са преминали нелегално турско-българската граница за двата почивни дни, с което броят на бежанците достига 4654. Критичната точка е 5000. Държавата в лицето на премиера Пламен Орешарски и президента Росен Плевнелиев иска помощ от ООН и ЕС.


"В тесен диалог сме с ЕК. Към настоящия момент не сме поискали помощ, но сега отивам да го направя. Вече сме поискали техническа. По отношение на финансовата ще конкретизираме", заяви министър-председателят при откриването на учебната година в Лесотехническия университет. Орешарски обясни, че е възможно да се вземат пари от бюджета за справянето с бежанската вълна. "На този етап не са искали от агенцията, но се страхувам, че до края на годината може да потрябват. Засега сумите не са смущаващи или драматично високи. По време на речта на премиера една жена се провикна: "Орешарски, кажи какви са тези гологлави момчета, които държат тези малки плакатчета". Няколко младежи носеха плакати с надписи: "Орешарски, работи!" и "Подкрепа".


По-късно на отбелязване на празника "Сукот" в Софийската синагога премиерът отбеляза, че вече е провел много ползотворна среща с кметовете на общини, в които ще бъдат настанявани допълнително бежанци. "Срещнахме голямо разбиране от тези кметове с коментар обаче и на рисковете в съответните населени места", посочи Орешарски.
Междувременно в САЩ президентът поиска подкрепата на цялата международна общност за бежанската вълна у нас. Той е уведомил председателя на ООН Бан Ки-Мун за изчерпващия се капацитет на страната да приема търсещите закрила.

Очаква се държавният глава да потърси съдействие за координиране на усилия по този въпрос с международната общност и по време на среща с Комисията по бежанците към ООН. Бан Ки-Мун е информирал Плевнелиев за предстояща среща на 27 този месец в рамките на сесията на ООН между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери. На нея ще бъде взето решение за нова мирна конференция за Сирия под егидата на ООН.
Затрудненията, които страната ни изпитва с увеличения наплив на сирийски бежанци, е била тема на разговорите на всички двустранни срещи, които външният министър Кристиан Вигенин провежда в рамките на визитата си в САЩ. Външният министър призова да не се създава излишен страх у българските граждани. "Държавата е в състояние да управлява този процес. Това, което се случва по границите ни, няма да засегне сигурността на гражданите", заяви Вигенин.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай