300 на час отиват в Гърция

Точно в 17 ч: Народът излезе в зимна ваканция

300 на час отиват в Гърция | StandartNews.com

Посрещаме Нова година в Сърбия, цените 3 пъти по-ниски от Турция

Двете последователни почивни петдневки, които мнозина съчетаха в една над 10-дневна коледна ваканция, опразниха централните градски улици още от обяд. Институции и фирмени офиси спуснаха кепенците до 14 часа. Повечето училища също имаха тържества и извън класни занимания.

Колони от автомобили и интензивен трафик се образуваха главно на изходите на София и големите градове в страната. По предварителни данни на Института за анализи и оценки в туризма около 800 000 българи са напуснали домовете си, за да празнуват Коледа и Нова година навън. Повечето от сънародниците ни се прибират по родните си места, не малка част са предпочели да празнуват в българските курорти. Близо 80 000 българи са направили предварителни резервации за празниците в Гърция, а около 90 000 в други държави, като почти 10 000 отиват за Нова година в Сърбия, а около 3000 в Македония. Според анализ на "Гранична полиция" очакванията са над 150 000 българи да посрещнат Коледа и Нова година в Гърция. Повечето предпочели южната ни съседка ще останат там за 3 дни. Тази година се наблюдава бум на новогодишни резервации от българи в Сърбия.

Една от основните причини е, че при съседите няма ограничения за пушачи, а и цените са значително по-ниски отколкото в нашите ресторанти. Всички по-известни кафани от Пирот до Белград са резервирани основно от българи. С ниски цени привличат и в Македония, най-вече Охрид, който е традиционна дестинация за българи по време на коледни празници. Колони от автомобили, напускащи София, и интензивен трафик по главните пътни артерии се наблюдаваха още от обяд вчера. Най-натоварено бе на изходите на столицата и по магистралите. Насочилите се към Гърция предпочитаха големите гранични пунктове "Кулата" и "Маказа", където се оформиха локални колони от коли. Струпване на много автомобили и автобуси с организирани екскурзии имаше и на "Дунав мост" и "Калотина". Натовареният трафик към границата бе увеличен допълнително и от множество румънци, които също пътуват към Гърция за Коледа. За да облекчат движението, от "Пътна полиция" бяха изкарали допълнителни патрули на изходите на София към Владая и магистралите "Хемус" и "Тракия". Катаджиите спряха тежкотоварните камиони за времето от 18 до 21 часа вчера. Същите ограничения ще бъдат въведени в неделя и в навечерието на новогодишните празници. Единствено ще се пропускат камиони, които превозват бързоразвалящи се хранителни продукти, животни и опасни товари. Пътните полицаи призовават за повишено внимание в участъците, където традиционно стават тежки катастрофи - Симитли - Кресна - Сандански, Пловдив - "Капитан Андреево" и Бяла - Русе.

Граничарите - на повикване

Гранична полиция е осигурила повече служители, които да обслужват преминаването на браздата с Гърция по време на празниците. Екипите ще бъдат увеличени заради засиления трафик и в двете посоки. В тези дни ще бъдат отворени всички осем платна на граничния пункт "Кулата" - четири на изход и четири на вход. Гранични полицаи, които не са на смяна, ще празнуват, но ще имат едно наум. Те ще са на повикване. Тези служители ще са в резерв и ще се притекат на помощ на работещите си колеги, ако това се наложи. "Правим необходимата организация на нашата работа за празничните дни. Уточнени са всички детайли. Целта ни е да не допуснем задръствания на границата и да осигурим максимално бързо обработване на документите на пътуващите в двете посоки - към и от Гърция", обясниха пред "Стандарт" гранични полицаи. Те увериха, че ще се справят със ситуацията и няма да има проблеми с образуване на опашки от автомобили. Най-натоварено се очаква да бъде в началото и в края на двете петдневни ваканции по Коледа и Нова година.

50 000 се изнасят с автобуси

Около 50 000 души тръгват по родните си места с автобуси. Предколедната суматоха на столичната Централна автогара се усещаше още от сутринта вчера. Мнозинството от пътниците си бяха осигурили билети предварително, но имаше и не малко такива, които си закупуваха в последния момент. В обичайните дни средно на автогарата пристигат 10 000 и заминават 15 000 души. За днес сутринта са предвидени допълнителни автобуси по най-натоварените линии в страната.

За да се осигури безопасното и сигурно пътуване на пътниците, инспекторите от "Автомобилна администрация" са затегнали мерките и са започнали масови проверки на рейсовете в цялата страна. За хората, които ще тръгнат с влак, също има осигурени 11 000 допълнителни места, а 127 влака ще бъдат с прикачени още вагони. С увеличени състави през коледните празници ще се движат общо 16 бързи влака със задължителна резервация и още 111 други бързи влака.

На 23 декември допълнителни вагони ще бъдат прикачени към 3 бързи влака със задължителна резервация по направленията София-Варна-София ("Златни пясъци") и София-Бургас ("Слънчев бряг"). С повече вагони ще се движат и 25 бързи влака от София за Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Горна Оряховица и обратно, както и от София до Видин, Ст. Загора, Лом. С повече вагони ще са и влаковете от Пловдив и Плевен до Варна и обратно и от София до Силистра. Най-много допълнителни места БДЖ пуска на 24 декември, когато с повече вагони ще пътуват 4 бързи влака със задължителна резервация от София до Бургас и Варна и обратно, както и още 32 бързи влака по всички основни направления.

Катаджиите с бонус до Нова година

Униформените ще спират на групи автомобилите, проверяват за алкохол и винетки

Тази година от КАТ няма да изненадват шофьорите от храстите. От "Пътна полиция" ще изкарат повече униформени на пътя, но те няма да извършват индивидуални произволни проверки. Ще се действа единствено по метода за "широкообхватен контрол" и в съответствие с последните разпореждания, действията на полицаите ще бъдат заснемани. Катаджиите ще спират по няколко коли наведнъж и ще проверяват едновременно за алкохол, дрога, гражданска отговорност, неспазване на правилата за движение. Особено внимание в празничните дни ще се обръща на пешеходци, които пресичат на необозначени за целта места или внезапно изкачат на пътя. Патрулите ще застанат на различни места в София, за да дебнат кой прескача заграждения и не минава по зебрите. Глобата за такъв вид нарушение е 50 лева. Подобни инструкции са спуснати до всички Областни дирекции в страната. Поне до март стандартен наряд от двама катаджии с една патрулка няма да има право да извършва индивидуални проверки на пътя. Дотогава е предвидено да бъдат закупени 120 камери за полицейските автомобили, които ще бъдат оборудвани и с GPS-системи, за да се спрат вариантите за подкупи, които бяха популярни досега. Очаква се от края на февруари, началото на март догодина 100% да започнат да действат и мобилните камери за електронен фиш. Вече е внесено в Народното събрание предложение за промени в Закона за движение по пътищата, които да не противоречат на тълкувателното решение на Върховния административен съд, с което тези камери бяха обявени за незаконни. Последната статистика на КАТ показва, че от началото на 2014 година в цялата страна са станали 6389 тежки катастрофи. 601 са загиналите, а 7859 са ранени. 32 са убитите деца, а 435 - ранените. В навечерието на празниците и през почивните дни за Коледа и Нова година униформени ще имат извънредни дежурства, за да подпомагат движението и спазването на пътните правила.

Топло за Рождество, сняг за ЧНГ

Рождество Христово ще настъпи с меко и топло време. Температурите навръх Коледа ще достигнат 10 градуса. Няма да вали сняг, но в някои райони на страната може да има превалявания от дъжд. Най-високи ще са температурите на Бъдни вечер, които ще са по-високи от средните за сезона и ще варират между 3 и 10 градуса през деня. Сутрин обаче градусите ще са минусови. Въпреки това по Рождество няма да липсва и слънце. Причина за затоплянето е атлантически циклон, който преминава над Европа. Заради него на християнския празник не само у нас, но и на целия континент няма да има снежна приказка. Времето ще продължи да е топло и в дните до Нова година, когато се очаква живакът да удари рекордните 12 градуса. Дъждовно, но топло за сезона ще е в последния ден от годината. С идването на Новата година обаче се очакват и първите снежинки, когато температурите ще спаднат рязко. Натрупване на снежна покривка обаче се очаква само в планината. През идните дни условията за планински туризъм са добри в по-ниските части на планините. Във високите ще има ураганни ветрове. Лифтовите съоръжения са отворени в Банско, Пампорово, Боровец и Витоша.

Рейсове без пари на морето, цяла нощ метро в столицата

Край морето ще се возим безплатно за Коледа и Нова година. Превозвачите в Бургас и Варна предвиждат да не продават билети по време на празничните нощи. В навечерието на Нова година в часовете от 23,00 до 02,00 часа превозът с градския транспорт ще бъде безплатен в Бургас. По празниците ще има възможност желаещите да си закупят карта, с която ще могат да ползват превоз в цялата градска мрежа. Цената на картата ще бъде 5 лв. Специалните празнични карти ще бъдат продавани веднъж за 5 дни, за първите пет почивни дни по коледните празници. И след това за три дни около Нова година, това са дните 31 декември, 1 и 2 януари. За 3-и и 4 януари жителите и гостите на града ще могат да си закупят стандартната карта "Празник". Пътуването до центъра на Варна също ще е безплатно в новогодишната нощ. В София част от столичния градски транспорт ще се движи през цялата нощ. Става дума за 8 трамвайни линии, 6 тролейбусни и 12 автобусни. Метрото пък ще се движи на интервал от 20 минути, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От 24 декември до 4 януари 2015 г. превозните средства на градския транспорт ще работят на празнични разписания.

Общинари раздават Коледни звезди

Саксия с Коледна звезда получи в навечерието на празника всеки димитровградчанин, който в последния работен ден преди Рождество влезе в общинската администрация за услуга. 120 цветя бяха раздадени за ден в центъра за обслужване на гражданите в Димитровград вчера. На саксиите с растенията има сложени и стикери с благопожелание "Община Димитровград Ви пожелава уютна Коледа и благодатна 2015 година".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай