25 хиляди българи искат медали за граничарите от Средец

25 хиляди българи искат медали за граничарите от Средец | StandartNews.com

Над 25 хиляди българи се подписаха в петицията за награждаване с държавно отличие на тримата граничари от Средец и на загиналия граничар от село Ореше при защитата на държавната граница. Това обяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, цитиран от „Фокус".

След инцидента край Средец от 15 октомври, при който трима гранични полицаи влязоха в сблъсък с голяма група нелегални имигранти Димитров инициира подписка с искане те да бъдат наградени. При инцидента загина един чужденец, все още тече разследване дали той е убит от рикушет, както твърди „Гранична полиция".

Подписката ще бъде внесена днес в Министерски съвет от Костадин Георгиев - Калки, архитект Миломир Богданов, драматурга Христо Бойчев и юриста Стефан Стойков.

"Инициирах тази петиция още на следващия ден след случилото се в Средец, защото аз и група интелектуалци от един приятелски кръг, между които са и тези, които днес ще я внесат в Министерски съвет, решихме, че този граничар ще бъде репресиран, изхождайки от два подобни случая в близките години", посочи проф. Димитров.

По думите му хората, срещу които е стрелял предупредително граничният полицай край Средец, не са мигранти или бежанци, защото те не са поискали нито един от двата статута, които се полагат в такива случаи.

Борисов за граничарите край Средец: Нито са за медали, нито за оставка
Премиерът определи случката край границата като нелепа случайност
„Човек, който иска да получи статут на бежанец или имигрант, в момента, в който премине дори незаконно българската граница, което те са направили, се предава на първия полицейски патрул, който срещне или отива в първото село и се предава на кмета. Те не са направили това, а са се забили навътре в България. По този начин те напълно покриват съдържанието на един друг статут – на бандитско формирование, което се движи из България и обира старците, които и без това са малко вече по странджанските села и продължава да се забива навътре в територията на България", коментира проф. Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай