2500 евро за готвач в Алпите

2500 евро за готвач в Алпите | StandartNews.com

2500 евро заплата за наш готвач са готови да платят зимните курорти в Алпите. Хотелиери от Австрия и Германия пристигат у нас след седмица, за да си изберат 230 работници. Офертите за готвачи достигат до 2100 евро брутна заплата, а ако позицията е главен готвач, се броят по 2500 евро. Търсят се още помощник-готвачи, сервитьори, бармани, сомелиери, камериерки, рецепционисти и работници във вериги за бързо хранене. Първата трудова борса ще се проведе на 29 септември във Варна, следват Пловдив на 1 октомври, София - на 2 октомври, и Бургас - на 6 и 7 октомври. А договорите ще се сключват на място и ще са от декември до април включително.

Специализираните туристически борси за работа в чужбина се провеждат от 2011 г. насам и чрез тях работа са намерили над 900 българи, съобщиха от Агенцията по заетостта. Договорите са от декември до април включително и са предпочитани от нашенците, които през лятото се трудят на Българското Черноморие. Някои от австрийските и немските хотели обаче са отворени целогодишно и е възможно някои от българите след прекъсване през май да бъдат поканени и за летния сезон. В Австрия заплащането е по-добро, защото там работата е в хотели с висока категория. Ако работното време е 48 часа и 6 дни седмично, възнаграждението за сервитьори и бармани е от 1839 до 2082 евро бруто (около 1320 до 1500 евро чисти пари). За камериерки се плаща 1822 евро бруто, а за готвачи (без главни готвачи) заплатите са между 1822 евро и 2100 евро. Австрийските работодатели поемат квартирата и храната, а често в края на сезона дават и бонуси.

Заплащането в Германия е според минималните ставки за бранша, но при висока квалификация се предлага и по-високи възнаграждения. Там брутните заплати за готвачи са от 1400 до 2000 евро бруто, за сервитьори - от 1400 до 1800 евро, а за рецепционисти - от 1400 до 1800 евро. За Германия се търси и персонал за вериги за бързо хранене, където изискванията за квалификация са по-ниски, а заплащането е от 1270 до 1500 евро бруто. За разлика от Австрия работодателите в Германия не поемат квартирата, но наемът е сравнително нисък.

Подбират се кандидати с поне 2 години опит в туристическите професии и задължително добро владеене на немски език. Тази година обаче има голямо търсене на добри готвачи в Австрия и работодателите са склонни да подберат и кадри само с добър английски.

Препоръчително е кандидатите да се запознаят предварително с вече обявените оферти на сайта http://eures.bg в рубриките "Работни места" и "Новини". Те трябва да подготвят пакет от документи на немски език, включващ автобиография, мотивационно писмо, препоръки от предишни работодатели, диплома за завършено образование и сертификати за придобита квалификация. Документите се изпращат по електронна поща, посочена в офертите. Всички кандидати, отговарящи на условията, ще бъдат поканени на интервю в избрания от тях град в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай