24-часова блокада на границите с Гърция

24-часова блокада на границите с Гърция | StandartNews.com

Блокада от гръцка страна се очаква и днес на граничните пунктове "Кулата" и "Илинден". Причината отново са блокадите от гръцка страна.

Обстановката по границата ни с Гърция остава доста напрегната след като вече втора седмица гръцките фермери окупират двата основни пункта „Кулата-Промахон" и „Илинден-Ексохи". Нещо повече, по неофициална информация от днес в 12:00 часа започва 24-часова блокада, която ще обхване и „Маказа", пише бТВ.

Гръцките фермери заплашиха да засилят блокадата на пътищата, граничните пунктове и регионалните летища от днес, освен ако властите не се съобразят с исканията им. Решението за още протести бе подписано от представителите на 62 блокади след шестчасови преговори. Общото искане е оттеглянето на проекта за промени в пенсионната и данъчната система.

Вчера министърът на транспорта Ивайло Московски отиде при протестиращите, за да потърси политическо решение на кризата. Единственият резултат беше, че гръцките власти разрешиха да се помогне на българските шофьори, които бедстват от гръцката страна на границата. Те нямат достъп до храна, няма и тоалетни в продължение на километри.

"Не е блокиранa просто границата между България и Гърция, блокиран е транс-европейски коридор, за което сезирахме ЕК и Кабинета на комисаря Виолета Булц", обяви пък днес министър Московски  пред Нова телевизия. По думите му, ситуацията на границата с Гърция е извънредна. „Случвало се е и преди по това време на годината да се блокира границата по същия начин от недоволни фермери. Към последните часове информацията е, че до 03.00 са пропускани от двете страни тежкотоварни автомобили, над 100 ТИР-а са преминали двупосочно през границата. След 03.00 отново е била затворена, а леките автомобили не са били ограничени при преминаването си", каза още министър Московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай