220 къщи под вода (ОБЗОР)

220 къщи под вода (ОБЗОР) | StandartNews.com

Нов порой в половин България. Проливни дъждове наводниха стотици къщи и оставиха десетки хора без дом. Невиждана стихия връхлетя Бургас. Образуваха се километрични задръствания, а туристи бяха заклещени на остров.

Кошмар в Берковица, 4 семейства останаха без дом
Евакуират бедстващи посред нощ, 6 села са без ток

220 къщи бяха наводнени след обилните дъждове, които се изляха над страната в нощта срещу петък.
Най-много засегнати от стихията домове имаше в Севлиевско. Там наводнени бяха 100 жилищни сгради, стопански постройки и дворове.

Повече от 10 човека са извадени посред нощ от домовете им в севлиевското село Горна Росица. Язовир "Добри дол", който е на територията на община Първомай, преля. Наводнени са 30 къщи и стопански постройки, а около 80 души са евакуирани. 20 пък са залетите къщи в сливенското село Тича, съобщи пред "Стандарт" кметът Емине Бобаисмаилова. Заради дъжда е преляла река Голяма Камчия. "Вълната бе много висока, залети са къщите до реката", обясни кметицата. Има и множество сигнали за наводнени дворове и в съседни балкански села. Кошмарна нощ изживяха жителите на Берковица, след като река Берковска преля и буйните й потоци се разляха по улиците на града. Една от къщите е съборена изцяло, по други има пукнатини.

"Чухме как камъни удрят къщата ни, за минути стихията отнесе всичките ни стопански постройки. Домът ни се намираше на 15 метра от реката по протежение на 60 метра, а сега вече нямаме двор, водата е подкопала стената ни, напълнила е приземния ни етаж", разказва през сълзи собственичката на имота Димитринка Гелова. В къщата живеят 4 семейства. В постройките е имало 30 кубика дърва, складирани за зимата. Към полунощ фамилията се изнесла от дома си, след като всичко потънало във вода. Бедстващите берковчани обаче отказали да отидат в местата за временно настаняване - спортната зала и дом "Люба Тенева", а се подслонили при роднини. Общо 15 души са били изведени от домовете им, осигурена им е храна и вода. Всички са се приютили при близки. "Важното е, че никой не пострада, че стихията не взе жертви", коментира ситуацията кметът Димитранка Каменова.

"От 1975 година настояваме пред общината да се изгради подпорна стена на завоя на реката, където е нашата къща. Но никой не ни чу", коментираха жителите на Берковица. Над града под Ком само за няколко часа в четвъртък срещу петък са паднали над 60 л кв. м, а в Балкана по 160. Отнесен е мост, издавени са животни. Водната стихия отнесла и част от оградата на лесотехническата гимназия", оплака се директорката Христина Христова. През двора на училището буквално е потекла река. В петък в Берковица трябваше да започнат тържества, посветени на деня на града - 8 септември. Всички прояви обаче са отменени заради бедствието. Няколко села са без ток и са откъснати от света заради наводнените пътни настилки. Река Огоста също излезе от коритото си и наводни мазета и приземни етажи в Чипровци и село Железна. Критична ситуация е създала реката и в селата от община Георги Дамяново. Залети са части от Говежда, Дълги дел, Меляне и Гаврил Геново. През нощта срещу петък са евакуирани живеещите в ниските части на тези населени места. Непроходими заради водата са 6 села в общината. В тях е прекъснато и електроснабдяването. На телефона на областната спасителна служба са подадени над 90 сигнала за бедстващи хора и автомобили, съобщиха от областния кризисен щаб.

Приемат молби за помощи

Агенцията за социално подпомагане очаква молби за еднократни помощи на засегнатите от поредното водно бедствие в страната. В дома за деца в Берковица са осигурени около 50 места за настаняване на хора от общината, останали без подслон. Към момента обаче никой не се е възползвал, защото евакуираните семейства са предпочели да отидат при роднини. Домът за възрастни хора с психични увреждания в с. Говежда е останал без ток. Там социалните служби са осигурили суха храна за два дни.

В двете най-засегнати общини - Берковица и Георги Дамяново, има готовност в разчистването да бъдат включени наети програми за субсидирана заетост - 33 в Берковица и 18 в Георги Дамяново. На помощ на пострадалите ще се притекат около 50 безработни от Берковица и 20 души от Георги Дамяново, които получават месечни социални помощи и са задължени по закон да полагат общественополезен труд по 4 часа 14 дни в месеца.

Близнашки: Заможните да дадат своята лепта

Трябва да знаем, че държавата не е същата, затова призовавам сънародниците ни към солидарност с пострадалите от наводненията. Нека по-заможните да дадат своята лепта и също да помогнат. Това заяви в Чипровци премиерът Георги Близнашки. Той се срещна с областния управител на Монтана Нина Петкова и шефа на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Областният управител ще поиска превантивна проверка на състоянието на стената на яз. "Огоста". В областта е осигурена необходимата техника за отстраняване на последиците от наводненията. През изминалото денонощие най-големи количества валежи - над 150 литра на квадратен метър, са паднали в село Говежда и в Дамяново. Екипи на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" работят на място. "Ситуацията в страната след серията наводнения е много трудна", каза още премиерът. "След Варна и Добрич още не сме се справили с Мизия и сега имаме нови бедствия в област Монтана. Надявам се, че ще успеем да откъснем от залъка на цялото общество, за да помогнем на бедстващите. Вече са прехвърлени 60-70 милиона лева от програмата за регионално развитие към пострадалите райони. Подали сме и заявки за предишните наводнения от фонда за европейска солидарност", обясни Близнашки.

50 туристи заклещени на остров
Порой отряза пътя към Созопол, километрични задръствания в Бургас

Буря остави 50 туристи заклещени на остров Света Анастасия. Хората бяха принудени да изчакат, докато морето утихне и бъдат превозени до Бургас. В групата е имало българи и чужденци, които пътували на екскурзия с корабче. Лошото време ги забави с около два часа. "Почерпихме ги с топъл чай и ром", казаха от община Бургас. Невиждан порой удави морския град днес. Улиците се превърнаха в реки, а разклонът за СОМАТ заприлича на езеро. Местен зевзек по бански и шнорхел се гмурна в миниезерото, образувало се пред входа на централното пристанище. В централната градска част се образуваха огромни задръствания, автомобилни колони блокираха и едно от възловите кръстовища "Трапезица". Драматично бе положението и в кварталите "Победа" и "Лозово". Около 14 часа се изля втори порой, който се оказа фатален и отряза пътя за Черноморец и Созопол. Отсечката между парк "Росенец" и Черноморец бе залята от гигантска вълна с височина 2 метра. Експерти обясниха, че обилният дъжд е предизвикал прииждане на речен поток, който буквално е потопил целия район на парк "Росенец" заедно с 4-лентовия път. Полицията спираше всички автомобили по пътя на юг още на разклона за квартал Крайморие и ги връщаше обратно. От другата страна пътуващите от Созопол към Бургас пък бяха спирани от униформените малко преди Черноморец. Заради водното бедствие пътят остана блокиран близо два часа, а на изходите на Бургас и Созопол се образуваха километрични опашки от коли. Големи задръствания се образуваха и по пътя от Несебър към Бургас. Порой и наводнени къщи имаше и в Поморие.

Спасяват дядо с БТР

Мъж от исперихското село Лъвино бе в неизвестност дълго време, след като порой откъсна селото му от нивата, където отишъл да прибира сено. 69-годишният Мустафа Рюстем не могъл да се прибере у дома до вечерта и близките му го обявили за изчезнал. Близо 4 часа спасителни екипи с БТР се мъчели да преминат през заблатеното поле, за да стигнат до местността, където била ливадата на Рюстем. Около полунощ той бил открит на хълм, където се изкачил, за да не го залее пороят. Дъждът, изсипал се в четвъртък над Лудогорието, създаде 80 дка изкуствен язовир между селата Здравец и Владимировци и заля мост в община Самуил. Затворен за няколко часа бе и пътят Разград - Силистра, защото отломки от камъни и кал, свлечени от придошлата вода, бяха задръстили шосето в района на Исперих. Според заместник областния управител на Разград Иван Борисов ситуацията в региона вече е овладяна.

Фермери помагат на Дулово

Приливна вълна заплашва да удави дуловското село Долец, съобщи кметът на общината доктор Юксел Ахмед. Вода, висока около метър, е заляла няколко къщи и дворове. Кметът счита, че приливната вълна не може да е резултат на дъжда. Според него, става дума за скъсана язовирна стена в околността, но още не ясно къде е настъпила аварията. Десетки фермери са се включили в аварийната акция по отводняването. Токът и водата в Долец са спрени превантивно, за да се избегнат аварии. Междувременно в Русе експерти алармираха за натрупвания на паднали дървета по поречието на реките, ерозирали брегове, диги, обрасли с храстовидна и дървесна растителност. Междуведомствената комисия, която извърши проверката на речните корита и дигите в региона, е дала предписания и срокове, в които те да бъдат изпълнени от отговорните институции, собственици и стопани.

Чакат 100 000 лв. за шосе

Хората в Струмяни и Илинденци треперят от непрекъснатите валежи, защото шосето между двете селища може да рухне. Вече 5 месеца чакаме напразно средства и се молим природата да е с нас, казват те. Нужни са около 100 000 лв. за укрепването на участъка и изграждане на подпорна стена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай