Вторник,

22 мумии на кралско шествие в Египет

От: СТАНДАРТ -
22 мумии на кралско шествие в Египет
A
A
A

Историческо шествие на древните владетели на Египет ще се проведе в Кайро. Очаква се тълпи египтяни да изпълнят улиците на столицата си, за да станат свидетели на процесията, съобщи Би Би Си.

В пищния спектакъл ще участват 22 мумии - 18 фараони и четири царици. Те ще бъдат транспортирани от Египетския музей до новото им място за вечна почивка на 5 километра, предаде БГНЕС.

При строги мерки за сигурност, които отговарят на тяхната кралска кръв и статут на национално богатство, мумиите ще бъдат преместени в новия Национален музей на египетската цивилизация в така наречения Златен парад на фараоните.

Те ще бъдат транспортирани по хронологичния ред на тяхното управление - от владетеля от 17-та династия, Сегененре Таа II, до Рамзес IX, който царува през 12-ти век пр. н. е.

Едно от „главните действащи лица” е Рамзес II, най-известният фараон на Новото царство, управлявал 67 години и запомнен с подписването на първия известен мирен договор.

Друга е кралица Хатшепсут. Тя станала владетел, въпреки че обичаите на нейното време били, че жените не стават фараони.

Всяка от мумиите ще бъде транспортирана с украсено превозно средство, оборудвано със специални амортисьори и заобиколено от автоколона,в която ще има и реплики на теглени от коне бойни колесници.

Доколкото древните техники на мумифициране първоначално са запазвали фараоните, за преместването им в новия музей 22-те мумии са били поставени в специални контейнери, пълни с азот, за да бъдат предпазени от външните условия.

Паветата по пътищата по маршрута също са пренаредени, за да бъде пътуването гладко.

Министърът на туризма и антиките Халед ал-Анани обясни, че от обявяването на събитието на 18 март от арабските и европейските страни са закупени рекламни площи по маршрута на шествието.

Анани добави, че някои международни фигури са потвърдили присъствието си на събитието, а 400 телевизионни канала също са потвърдили, че ще го излъчат.

„Министерството на туризма и антиките направи всичко възможно, за да се увери, че мумиите са стабилизирани, консервирани и опаковани в контролирана среда“, каза Салима Икрам, професор по египтология в Американския университет в Кайро.

Мумиите са открити през 1881 и 1898 г. в два тайника в руините на Тива, древната столица на Египет - днешния Луксор в Горния Египет.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички