20 кг негодна кайма откриха в забавачка в Пловдив

20 кг негодна кайма откриха в забавачка в Пловдив | StandartNews.com

Училище отнесе наказание за чипс в школския бюфет

Пловдив. Малчуганите от четирите групи в пловдивската детска градина "Буратино" за малко не похапнали кюфтета от стара кайма за обяд. Ястието от кълцано месо с изтекъл срок на годност им било сервирано в бял сос. За техен късмет обаче точно тогава в градината дошли инспектори от Регионалната здравна инспекция. Те установили нарушението и нито едно от хлапетата не е яло от старата кайма.

Случката се разиграла на 25 юли, научи "Стандарт". При внезапната проверка било засечено, че по документи е доставена 20 килограма кайма, която била прибрана във фризера, макар че на етикета ясно било написано, че срокът на годност е до 24 юли. На следващия ден от същата кайма лелките приготвили кюфтенца за децата. Те върнали останалото количество на доставчика в Ямбол и така заличили следите от нарушението.

По думите на д-р Галина Карауланова от Регионалната здравна инспекция детското заведение ще понесе санкция, като има констатирано и друго нарушение - каймата не отговаряла и на изискванията за съотношение между свинско и телешко месо. По време на проверката директорката на градината не е била на работа.

От началото на годината здравните инспектори са проверили повече от 300 детски градини, ясли, млечни кухни, ученически столове, автомати за храни и бюфети в Пловдив и областта. Един от съставените актове е за липсата на достатъчно белтъчини и недостиг на месо и риба в храната в друга забавачка. В училищен бюфет пък е установена продажба на чипс и захарни изделия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай