200 лева за смелчага с кръста

Военни водолази претърсиха морето преди ритуала

200 лева за смелчага с кръста | StandartNews.com

Русе. 200 лв. ще получи смелчагата, който извади богоявленския кръст от Дунава при Русе. В града празникът на 6 януари ще започне с традиционното литийно шествие, което тръгва в 11 часа от катедралния храм "Св. Троица". Половин час по-късно на кея под хотел "Рига" е началото на церемонията по хвърляне на кръста. Очаква се протосингелът от Русенската митрополия архимандрит Виктор да извърши Богоявленски водосвет. Той ще поръси със светена вода за здраве и успехи присъстващите на празника, както и представителната част на българската армия. Късметлията, който хване кръста в Дунава, ще бъде награден от кмета Пламен Стоилов.

Военни водолази пък претърсиха морето дни преди честването на църковния ритуал по хвърляне на кръста. В рамките на час група от военно формирование 28580-Варна направи обстоен оглед на акваторията на буна 1 за опасни подводни обекти, които биха могли да застрашат здравето и живота на скачащите във водата. По време на операцията не са намерени рискови съоръжения. На 6 януари 2014 г. непосредствено преди ритуала ще бъде извършен контролен водолазен оглед, увери подп. Димитър Титев от щаба на ВМС.

Георги отново номер 1, Христо не е на мода

Над 100 000 българи празнуват своя имен ден на Йордановден, а над 300 000 - на Ивановден.
Иначе най-разпространеното сред мъжете име в България е Георги. 173 000 са нашенците, към които се обръщат с Гошо или Жоро. На второ място са Ивановците, а на трето Димитровците. Сред често срещаните мъжки имена са Николай, Петър, Христо, както и Александър, Стефан, Йордан, Васил. Най-много мюсюлмани у нас пък се казват Мехмед, Ахмед и Мустафа.
Разнообразието на имената при жените е много по-голямо в сравнение с мъжете. Все пак най-разпространеното женско име си остава Мария - 121 000. Следват Иванка, Елена и Йорданка. Сред двадесетте най-често срещани имена при българките са Пенка, Марийка, Росица, Десислава, Петя, Виолета, Гергана, Маргарита, Надежда. При жените най-често срещаните мюсюлмански имена са Фатме и Айше.

Сред новородените през 2013 г. момчета най-разпространени са имената Георги и Александър. Следват Мартин, Иван и Димитър. В сравнение с предишни години от най-разпространените мъжки имена сред бебетата са отпаднали Христо, Йордан, Васил, Тодор и Атанас. И през 2013 г. родителите предпочели да кръщават щерките си Виктория. Доста от проплакалите момиченца са кръщавани Никол, Мария и Александра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай