200 кукли на фест в Камчия

Деца от пет държави правиха рокери и принцеси от дървените лъжици на баба

200 кукли на фест в Камчия | StandartNews.com

Варна. Какво може да обедини деца от 7 до 17 години, събрани в един летен лагер? Освен морето, разбира се. Оказа се, че това са куклите - по-точно енергията, която съпътства създаването им, и радостта от това да видиш, че сам си сътворил нещо. А след това - да го подариш на най-близките си. Ученици от 5 държави участваха в международния фестивал "Магията на куклите" в Камчия, организират от арткъща "Куклите". В изработването на пъстрите създания се включиха деца от България, Русия, Беларус, Украйна и Казахстан.

Рокери и пънкари с рошави коси, направени от конци. Бобено-лещени "принцеси" в различни цветове и смешни кокетки от филц, които можеш да поставиш на пръстите на двете си ръце и да разиграваш театър. Общо 200 кукли сътвориха за четири дни момчетата и момичетата, събрани в Камчия. За изработката им помогнаха момичетата от "творилницата" на Жени Костадинова, които организираха феста за трети път тази година.

"Най-зареждащото за мен бе да видя как децата променят първоначалните задачи и създават неща, родени единствено от фантазията им разказва Жени. Първоначално екипът показвал на децата как да правят куклите. След това хлапетата продължили сами - и там, където трябвало да има момиченца, се появили брадати старци или рокери. Кравите станали на котки - въобще всеки експериментирал така, както му подсказва въображението.

Децата имаха възможност да правят общо 5 вида кукли, разказва Жени. Едните са принцеси, които можеш да създадеш с помощта на торбички с различни зърна, чиито цветове се преливат. Другите са красавици, съставени от празна бутилка и дървена лъжица, на която е нарисувано лицето на измисленото създание. Мимът Александър Илиев им показал как да направят маски - как изрязването по различен начин на носа и очите например води до създаването на съвсем различни същества. След това някои от децата разиграли и спектакъл с маските, които направили сами. Правили и "петрушки", и пръстови кукли от филц, които се надяват на пръстите на ръцете и могат да участват в измислени спектакли. "Онова, което ми направи впечатление, е, че повечето от децата не могат да шият - дори и копче. Когато трябваше да зашият куклите си, им показвахме дори как се вдява конец", разказва Жени. Освен полезни и практични знания обаче децата получили и по-важното - творчески заряд и радостта да общуваш с другия докато правите нещо заедно.

Фестът преминава под знака на историята на театралната кукла - разказвачка на приказки, затова е и съпътстван с много театър. Хлапетата гледали куклени спектакли, включително и с ръчно изработени царевични кукли, които разказвали историята за тримата братя и златната ябълка. Театър "Слон" показал спектакъл на сенките, а Александър Илиев задал на децата задача да направят пантомима "Ресторант за бързо хранене" - и се справили отлично. "Оказа се, че езикът изобщо не е бариера - българчетата си говорят на български, русначетата на руски - и се разбират прекрасно", разказва Жени Костадинова. "Докато работят, децата са и необикновено самокритични - ако им харесва повече куклата на другия, не се притесняват да го кажат. Имаше и завързване на приятелства, и припламване на искри между наши момчета и 15-16-годишни руски девойчета". Задачата всъщност била да се развият и вкусът към изкуството, и приложните умения - и децата да научат малко повече за куклата не само като играчка, а и като философия. "Тя всъщност онагледява нас и социалните ни роли, помага ни да познаем себе си, виждайки се отстрани", разказва Жени. Повечето от децата на финала поискали да си вземат куклите за вкъщи и да ги подарят на близките си.

Няколко момчета пък се заинтересували откъде могат да научат повече за театралната кукла и как се прави тя.
"Творилницата" на Жени отдавна работи с деца и ги учи как да създават радост и изкуство със своите ръце. На първи юни тя организира и конкурс за най-красива кукла, в който участваха играчки от различни държави. Спечелиха 5 - от България, Франция, Русия, Испания и Япония. Избраничките, "придружени" от истински манекенки, заминаха към посолствата на съответните държави, носейки послания от "кукления свет" с искане за повече красота и мир. Кой знае - може и да го постигнат. Поне докато хлапетата се събират заедно, за да творят нещо красиво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай