200 граничари и военни на пост на границата

200 граничари и военни на пост на границата | StandartNews.com

Ще спят в стари застави в селата Петрич и Тополница, другите идват от Благоевград

Страната ни е готова на бърза и адекватна реакция, каза премиерът Бойко Борисов

България е готова на бърза и адекватна реакция срещу бежанците. Това стана ясно след проведеното учение на границата за овладяване на евентуален наплив от мигранти. Близо 200 униформени от МВР и МО ще останат за постоянно на пост на границата. Междувременно днес предстои важна среща на върха ЕС-Турция, чиято основна тема отново ще бъдат бежанците.

Над 200 униформени от МВР и МО остават на пост край границата с Гърция. Това стана ясно след края на проведеното на 5 март съвместно учение по опазването на подстъпите на страната от бежански наплив. Около 100 души ще бъдат настанени в двете бивши застави в селата Кулата и Тополница, други 60 души ще останат в сграда на граничния участък в Петрич. При необходимост военни пехотинци от поделение 26400 в Благоевград ще оказват съдействие, като ще успеят до час да слязат до Кулата по магистралата, уточниха вчера източници от военното ведомство.

Засега военни и полиция ще се оправят със собствени сили, нито МВР, нито военните са поискали помощ от общината в Петрич, допълниха източниците.

Ситуацията по българо-македонската граница в района на Гюешево и Златарево засега е спокойна и съвместни патрули по браздата там не се очакват, заявиха за "Стандарт" от Гранична полиция вчера.

Над 400 военни и полицаи от Гранична полиция и жандармерията тренираха в събота съвместни действия по охрана на границата заради засиления бежански натиск. Напрежението през последните седмици ескалира на гръцко-македонската граница, където са струпани десетки хиляди бежанци. Учението "Граница 2016" бе наблюдавано лично от премиера Бойко Борисов, който остана видимо доволен от показаното.

"Много добра стиковка между МВР, неговите сили, Гранична полиция, Жандармерия, нашите военновъздушни сили и бригадите", коментира Борисов. "Основната цел на учението беше в реална ситуация да видим разположението на силите, как се изпълняват основните задачи и най-важното - как координираме усилията между армията, националната полиция, граничната полиция, жандармерията. Една ситуация, която е нова в момента и оттук нататък трябва да развиваме учения, за да можем да действаме така синхронизирано, както е необходимо", каза още той. "Предвид засилващото се напрежение на македонско-гръцката граница, където има десетки хиляди блокирани мигранти, страната ни е готова на бърза и адекватна реакция", подчерта премиерът. В учението, продължило около час, участваха 50 единици специализирана техника, два вертолета, линейки, пожарни, високопроходима техника и над 400 души. "Поне половината ще останат тук за по-дълго време. Ако се наложи, за един ден ще докараме още 500 човека на границата", допълни Борисов. Той допълни, че ако Гърция иска, "мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите". Няма ден, в който да не бъдат задържани нелегални мигранти и по-точно трафикантите им", обясни той. И допълни, че се надява на днешната среща ЕС-Турция да се приеме предложението му за пропускане само на бягащи от войната и през официалните ГКПП-та, да им се взимат отпечатъци, да им се правят медицински прегледи и да има потвърждение за дестинация, където са желани.

Според премиера Бойко Борисов най-опасната, най-важната кризисна ситуация, която се проиграва всеки ден, той ще я проиграе още веднъж днес в Брюксел. Тази ситуация е възстановяването на Шенген.

Военни и полиция тренираха в събота общо 5 варианта на пробив на бежанци през границата. Все пак военни и полиция избягнаха да действат на пресечен терен и тренираха на плаца на ГКПП Кулата. По сценария на учението граничен пост за наблюдение докладва за нарушение - група в Гърция се движи от съседна територия към българската граница. На браздата тя е спряна. Напрежението сред мигрантите расте и жандармеристи изграждат кордон и заграждат групата. За да не се допусне разпокъсването на мигрантите, е изграден втори кордон. Незаконните лица започват да хвърлят различни предмети, правят опит да преодолеят кордона. Един от жандармеристите е ранен, а бежанка също пострадва при опит да пробие кордона. На нея й е оказана първа помощ. Жандармеристът е ударен в главата и трябва да бъде закаран в болница. Веднага е вдигнат във въздуха вертолет "Кугър", който започва спасителна операция. Член на вертолета е спуснат до специална площадка, откъдето поема носилката с ранения. Той е качен във въздуха в машината, която се изтегля от театъра на бойните действията. Жандармеристът е транспортиран до реанимобил на ВМА, който го закарва в София.

Миков: Доказахме,
че сериозно охраняваме

През последните години България демонстрира сериозен капацитет за охрана на външните граници на ЕС с цената на големи лишения. Цената само на оградата е един годишен бюджет на Министерството на културата. Това коментира пред БНР председателят на БСП Михаил Миков, според когото страната ни се е доказала като сериозен защитник на еврограниците.
"Всичко, което България прави в тази сложна обстановка, без да е равноправен член на Шенген, повдига въпроса доколко механизмите на солидарност и партньорството на ЕС се отнасят и до България, Румъния, Хърватия", посочи Миков. "Доколко решенията на Европейския парламент за допускането на помощ и на страни от ЕС и заделянето на 800 млн. евро ще стигнат и до България", попита още той.

К. Георгиева:
България също може
да получи помощ

България може да получи финансова помощ от ЕС, ако се стигне до хуманитарна криза заради мигрантския наплив. Това каза пред БНР Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор Бюджет и човешки ресурси, във връзка с приетото предложение на ЕК за европейски механизъм за спешна хуманитарна помощ от 700 млн. евро за следващите три години в ЕС при извънредни ситуации. Георгиева изрази надежда, че няма да се стигне до подобна ситуация с нашата страна и обясни, че с новия план, за който са предвидени общо 700 милиона евро, ще може да се реагира много по-бързо при нужда.

"В момента най-голямата ни грижа е да се справим с хуманитарната криза, която произтича от потока бежанци към Европа. С новия инструмент ние можем веднага, в рамките на 24 часа, така както помагаме при хуманитарни кризи извън ЕС, да помагаме при хуманитарни кризи в Европейския съюз", посочи тя. Кристалина Георгиева обясни и че пари от Кохезионния фонд на ЕС, каквито получава и България, няма да бъдат пренасочвани за решаването на хуманитарни кризи.

ЕС натиска Турция да
овладее вълната към Европа

Помощта за Анкара може да стигне 7 млрд., закриват Балканския маршрут

ЕС, който днес се събира на извънредна среща на върха с Турция, посветена на бежанската криза, ще окаже натиск върху Анкара драстично да намали огромния поток от бежанци към Европа. Форумът, в който трябва да участва и премиерът Бойко Борисов, се надява да получи нови ангажименти от турския премиер Ахмет Давутоглу, така че да бъде овладяна вълната от мигранти. Вчера германският еврокомисар Гюнтер Йотингер заяви, че помощта на ЕС за Турция за справяне с бежанската криза може да достигне 7 милиарда евро вместо обещаните досега 3 милиарда, предаде Ройтерс. През есента на миналата година евролидерите решиха да се отпуснат три милиарда евро на Анкара, за да издържа разположените на нейна територия около 2.5 млн. бежанци от войната в Сирия. Целта е Турция да направи всичко по силите си, за да задържи хората на своя територия, което все още не случва. По същото време пред "Шпигел" австрийският канцлер Вернер Файман обяви идеята си за създаване на нов фонд на ЕС за финансиране на допълнителните разходи около бежанския поток. Австрийският вестник "Дер Щандарт" пък писа, че ЕС планира драматични промени с цел разрешаване на мигрантската криза, сред тях е и пълното закриване на т. нар. Балкански мигрантски маршрут. Вестникът разполага с документа, който ще бъде обсъден на днешната среща в Брюксел. Документът предвижда Гърция веднага да създаде 50 хиляди места за потенциални търсещи убежище - срещу това Атина ще получи помощ от ЕС. Мигрантите, които нямат шанс да получат убежище, ще трябва веднага да бъдат връщани в Турция, пише "Щандарт". Изданието подчертава, че маршрутът през Западните Балкани ще бъде закрит. "Нелегалната миграционна вълна по Балканския маршрут се прекратява. Този маршрут е закрит", пише в декларацията, която трябва да бъде приета на срещата. Голяма част от мерките, които ще бъдат приети, се основават на споразумение, което трябва да бъде прието с Турция. Турция веднага трябва конструктивно да участва в контрола на външните граници в Егейско море и всички мигранти, които не могат да получат убежище в Европа, да ги приеме обратно, съгласно споразумението за реадмисия. Планът предвижда и директно преселение на сирийските бежанци от Турция в страните от ЕС.

Македония с още ограничения за бегълците

Македонските власти наложиха допълнителни ограничения за бежанците, които се опитват да преминат границата на страната, съобщи ABC, позовавайки се на гръцката полиция. Съгласно новите правила, в Македония ще бъдат приемани само бежанци от градовете, които, според македонските власти, са в състояние на война. Новите ограничения означават, че бежанците от сирийския град Алепо могат да преминат в Македония от Гърция, но мигрантите от Дамаск или Багдад няма да бъдат приемани.

Наложените ограничения са поредният опит на македонските власти да намалят притока на бежанци в страната. На територията на Гърция, близо до границата с Македония, са се струпали 13-14 хиляди мигранти, които очакват да преминат в балканската държава, за да продължат пътя си към Западна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай