2000 лева глоба за опасен балкон

2000 лева глоба за опасен балкон | StandartNews.com

Събарят стари тераси в Пловдив, домоуправители алармират за падащи плочки в София

Собствениците на опасни балкони трябва да ги укрепят, иначе рискуват да отнесат глоби. Санкцията е между 1000 и 2000 лева, предупреди арх. Влади Калинов, шеф на Дирекция „Контрол по строителството" към Столична община. Той посъветва хората да участват в програмата за саниране.

Експерти на общината са установили, че в столичния квартал "Младост" 1 20 % от терасите на 15 блока са опасни. От някои дори падат облицовъчни плочки, съобщи домоуправител пред Нова тв. Специалистите от общината са дали предписания съкооператорите да си укрепят балконите. Цените за ремонт на терасите варират между 150 и 250 лв., сочат сметките на собствениците, които вече са взели мерки. В Пловдив стотици опасни тераси всеки момент могат да рухнат заради немарливо поддържане от собствениците им. Най-много опасни балкони има в центъра на града, които застрашават живота и здравето на преминаващите пешеходци. В 17-етажен блок например има 80 апартамента, като терасите на повечето са в окаяно състояние. Цели бетонни парчета и арматура липсват от таваните и подовете.

Рискът да се откърти и да полети надолу цял балкон е реален. Районните кметове вече изпращат предписания на собствениците на опасни тераси. Общинската власт в Пловдив вече принудително е съборила няколко опасни тераси, застрашаващи живота на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай