20 неща, които се случиха за първи път

2022 г. отбеляза рекорди във финансите, политиката, модата и спорта

20 неща, които се случиха за първи път | StandartNews.com
  • 2022 г. отбеляза рекорди във финансите, политиката, модата и спорта

2022 година е противоречива, кризисна, тежка, гладна, инфлационна и какво ли не още в отрицателен план. Тя обаче имаше и своите моменти, съвпаднали с развитието на човечеството, с напредъка на цивилизацията и с усъвършенстването на мисловния процес. Политика, бизнес, общество, ежедневие... са само част от темите в списъка на нещата, които се случиха за първи път през 2022 година.

1. „Епъл“ стигна 3 трилиона долара

През януари стойността на „Епъл“ (Apple) за кратко достигна границата от 3 трилиона долара, което я направи първата публично търгувана компания, скочила до такива висоти.

Оттогава пазарната й стойност намаля, тъй като тя и други компании се изправиха пред предизвикателствата на нестабилната световна икономика, която все още е разклатена от ефектите на пандемията от Covid-19 и рекордната инфлация. „Епъл“ беше и първата компания, оценена на 1 трилион долара през 2018 г. и 2 трилиона долара през 2020 година.

2. Първият модел със синдром на Даун

Моделката София Жирау от Пуерто Рико е първата жена със синдром на Даун, станала модел на „Виктория сикрет“ (Victoria's Secret).

Тя се появи в рекламната кампания на модната компания под мотото „Любовен облак“ (Love Cloud), която набляга на разнообразието и приобщаването.

3. Пластмаса в кръвта

Проучване, публикувано през март, показа, че за първи път е открита микропластмаса в човешката кръв.

Около половината от участниците в изследванията са имали в кръвта си полиетилентерефталат (PET) - полимер, използван за производство на бутилки за вода и опаковки за храни, наред с други ежедневни предмети. Учените преди това установиха, че хората са изложени на микроскопични частици пластмаса чрез храната, която ядат, водата, която пият, и въздуха, който дишат.

4. Леден шелф се срути в източна Антарктида

Леденият шелф Конгер се срути в средата на март.

Това е първият подобен срив в източната част на Антарктида, откакто сателитите в околоземна орбита започнаха да правят снимки на континента през 1979 година.

Срутването на участъка от лед от 1200 кв. км се случи по-рано от очакваното, според експерти, и в част от континента, която се счита за по-малко уязвима от последиците от изменението на климата.

5. Жени съдийки на световното по футбол за мъже

Стефани Фрапар от Франция стана първата жена главен съдия на мач от световната купа по футбол за мъже. Тя ръководи срещата между Коста Рика и Германия в Катар през декември.

Това беше и първият мач от световен шампионат за мъже, който имаше изцяло женски съдийски екип. Помощнички на Фрапар бяха Неуза Бек от Бразилия и Карен Диас Медина от Мексико.

6. Картина от Анди Уорхол счупи рекорд на търг

Картина на Мерилин Монро от Анди Уорхол, кръстена Shot Sage Blue Marilyn („Простреляната синьо-зелена Мерилин“), от 1964 г., беше предложена за продажба от аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк през май.

Тя донесе 195 милиона долара на собственика си, счупвайки рекорда, поставен през 2017 г. от картина на Жан-Мишел Баския като най-високата цена, платена за американско произведение на изкуството, продадено на търг.

7. Асистирано самоубийство в Италия

Федерико Карбони, парализиран преди 12 години след пътна злополука, умря при първото асистирано самоубийство в Италия. През 2019 г. върховният съд на Италия постанови, че асистираната евтаназия е законна при определени обстоятелства, широко обсъждан въпрос в преобладаващо римокатолическата страна.

8. Бактерия, която се вижда с просто око

В проучване, публикувано през юни в списание „Сайънс“, изследователи идентифицираха съществуването на бактерия, която може да се види без микроскоп.

Така бе преобърната отдавнашна научна представа, че бактериите са микроскопични по природа. Средно видът Thiomargarita magnifica расте до около 9000 микрона (9 мм) дължина.

Въпреки че беше открита първоначално през 2009 г. в карибска мангрова гора, поради изненадващия й размер на учените отне 13 години, за да установят, че Thiomargarita magnifica е вид бактерия.

9. „Мета“ с първи спад

„Мета“ (Meta) - компанията майка на Фейсбук - отчете през юли първия си спад на приходите, откакто стана публично търгувана на борсата преди 10 години.

Социалната мрежа, която някога предизвика чудо на Уолстрийт, наскоро се опита да се преобрази като мощен играч в потапящото 3D-изживяване, известно като метавселена. Но се бори с намаляваща и застаряваща база от потребители, като същевременно се сблъсква с повече конкуренция от приложения като ТикТок.

10. Дами във Ватикана и Ал Азхар

За първи път три жени бяха назначени във ватиканска комисия, която съветва папа Франциск относно кандидатите за епископи в Католическата църква. А в Египет джамията Ал Азхар назначи жена за съветник на великия имам шейх Ахмед ел Тайеб, за първи път в 1000-годишната история на ислямската институция.

11. Повече американци пушат марихуана, отколкото тютюн

Проучване на „Галъп“, публикувано през август, разкри, че за първи път в историята повече американци пушат марихуана, отколкото тютюневи цигари. Около 16% от анкетираните граждани на САЩ заявяват, че в момента пушат марихуана, пет процентни пункта повече от тези, които съобщават, че пушат цигари. Употребата на тютюн продължава да намалява след пика си в средата на 50-те години на миналия век, когато 45% от американците признават, че пушат.

12. Католиците в Северна Ирландия повече от протестантите

Според данни от преброяване, публикувани през септември, повече католици живеят в Северна Ирландия, отколкото протестанти. Това се случва за първи път от обособяването на територията на Обединеното кралство преди повече от век - промяна, която предизвика спекулации за възможен референдум за обединение на Ирландия.

13. Излъчиха по телевизията счупването на жезъла на Елизабет ІІ

Във Великобритания символичното счупване на т.нар. служебен жезъл (staff of office) беше излъчено за първи път по телевизията. Церемонията се състоя през септември - 11 дни след смъртта на Елизабет ІІ, на която принадлежеше въпросният жезъл. За да отбележи края на царуването на Елизабет, лорд-шамбеланът счупи жезъла, представлявал нейното управление, в параклиса "Св. Георги" в Уиндзор, където бяха положени останките на самата кралица.

14. НАСА разби космически апарат в астероид

Целенасочено американската космическа агенция НАСА изпрати космически апарат на курс за сблъсък с астероид през септември. Целта беше да се промени траекторията на астероида. Тестът трябваше да покаже дали методът може да се използва за защита на Земята, в случай че някой ден някой астероид я заплашва.

15. Франция доставя природен газ на Германия

За първи път Франция започна да подава природен газ директно към Германия в замяна на произведена електрическа енергия. Двете страни прибегнаха до невижданата мярка, след като Русия прекъсна доставките на газ за Европа, като възмездие за санкциите на Запада след инвазията на Москва в Украйна.

16. Останки на неандерталски клан в Русия

Учени откриха първите известни останки от неандерталски клан в пещера в Русия, според доклад, публикуван в списание „Нейчър“ през октомври. Констатацията доведе до едно от най-големите генетични изследвания на неандерталски клан - включително баща и дъщеря - досега. Учените смятат, че тази група от около 11 неандерталци е умряла по едно и също време преди 54 000 години, вероятно от глад.

17. Цветнокож оглави британското правителство

През октомври Риши Сунак стана първият цветнокож министър-председател на Великобритания. Той е роден в южна Англия от родители, емигрирали от британска колониална Източна Африка. Неговите баба и дядо са от района на Пенджаб в Индия. Той е и първият човек с индуистка вяра, който заема най-високия пост. Вероятно е и първият премиер на тази позиция, който е по-богат от британското кралско семейство. Сунак, който е бивш инвестиционен банкер, и съпругата му, чийто баща е съосновател на компанията за информационни технологии „Инфосис“ (Infosys), се оценяват на 730 милиона паунда, а богатството на покойната кралица Елизабет II бе едва 370 милиона паунда, показва списъкът на заможните британци, изготвян редовно от в. „Сънди таймс“. Сунак беше министър на финансите при Борис Джонсън. Той замени Лиз Тръс, която удържа поста министър-председател само 44 дни.

18. Мондиал в Близкия изток

Световното първенство по футбол през 2022 г. се проведе в Катар. То бе първо, както за тази държава, така и за Близкия изток. Това е и първото световно първенство, което се проведе през зимата в северното полукълбо. В подготовката за събитието Катар похарчи много милиарди за изграждане на съоръжения и модернизиране на инфраструктурата си.

19. Черната дупка на Млечния път

През май учени разкриха първото изображение на Стрелец A* - черна дупка в центъра на нашата галактика, която се намира на около 27 000 светлинни години от Земята. Тя е открита по движението на звездите в орбита около нея. Сътрудничеството EHT (Event Horizon Telescope) - глобална мрежа от радиотелескопи, публикува през май първото изображение на пръстена от материя, който обгражда черната дупка, преди да бъде погълнат от нея. През 2019 г. същият екип от учени разкри първото изображение на черна дупка в центъра на галактиката M87, която е 1500 пъти по-голяма от Стрелец A*.

20. Южна Корея изстреля първата си космическа ракета

Южна Корея изстреля първата си космическа ракета, произведена в страната. Тристепенната ракета "Нури" изведе в орбита сателит за "проверка на ефективността". Южна Корея стана десетата държава в света, извела сателит в Космоса със собствена технология. Азиатската страна е десетата по големина икономика в света и основен доставчик на полупроводници, автомобили и смартфони на световните пазари. Развитието на космическата й програма обаче изостава от азиатските й съседи Китай, Индия и Япония. Сеул планира през следващите години да изпрати в Космоса още четири ракети "Нури". Освен това се надява да изпрати сонда до Луната, да създаде ракети носители от следващо поколение и да изведе големи сателити в орбита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай