1 г. след потопа: Сватба, литургия и курбан в "Аспарухово"

1 г. след потопа: Сватба, литургия и курбан в "Аспарухово" | StandartNews.com

Спасяват изтърбушените къщи с гурбет, ранени в адската нощ търсят пари за лечение

"При всеки дъжд бягаме от вкъщи, гледаме небето и се молим на Господ! Дано такова бедствие не ни повтори!", кръстят се 1 г. след потопа във варненския кв. "Аспарухово". Точно привечер на фаталния 19 юни 2014 г. огромна приливна вълна заля къщи, отнесе коли и добитък и взе 13 жертви, между които 4 деца. Злополучната нощ се оказа безсънна не само за Варна, но и за цяла България, която следеше ужаса край морето. 1 г. по-късно още не са посочени виновните за поголовната сеч на горите над квартала, за затлачването на деретата, едно от които на ул. "Моряшка" се оказа затапено с общински пазар, за незаконното строителство и ромските къщи, изникнали като гъби в другото дере - на ул. "Горна студена", където хората масово едва не се издавиха като плъхове, но и дадоха най-много жертви.

Разследването трябва да приключи до юли

но най-вероятно ще бъде удължено. Окръжна прокуратура съдейства активно на вещите лица да си свършат работата. От декември 2014 г. са назначени комплексни експертизи по отношение на геология, архитектура, строителство. "Последно на 12 юни осигурихме с Военноокръжната прокуратура в Сливен достъп за оглед в близкото поделение над "Аспарухово" на вещо лице геолог", обяви ден преди годишнината от стихията окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.
Днес християни и мюсюлмани ще отбележат черната дата с литийно шествие и курбан. Ще бъде отслужена заупокойна литургия, но и водосвет за здраве. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще освети рибен курбан, какъвто се полага по време на пости. Дотук добре, но проявите за следващия ден, когато се брояха труповете, както припомнят аспаруховци, буквално взривиха социалните мрежи. В парка е предвиден концерт на Силвия Кацарова и самодейни местни изпълнители и състави. Остана родната поп звезда

да поздрави страдалците с хита си "Топъл дъжд, чакан дъжд"

подмятаха в тази връзка зевзеците. Организаторите от Районния обществен съвет и местното читалище "Просвета 1927" са посветили празника на 20 юни "Аспарухово пее и танцува", който се чества за 49-и път, на доброволците, които се отзоваха и помогнаха с труд, душа и средства по време на бедствието. А точно на 19 юни на най-почернената ул. "Горна Студена" двама млади и влюбени вдигат голяма сватба. "Животът продължава", казва философски Мехмед Садулов и обявява, че поменът в махалата ще е на по-следващия ден. Хората са събрали пари, ще теглят ножа на две шилета и ще ги раздадат в къщите на починалите жени и деца.

Но след 21 ч, защото е Рамазан

и докато не мръкне, нищо не се слага в устата, припомнят възрастните.
Не му е до празник на Иван Сашев, чиято къща на ул. "Горна Студена" 66 още зее изтърбушена, а той плаща 120 лв. за квартира на съседи. "Една игла не остана у дома", проплаква възрастният мъж. Цялото семейство се изнесло след бедствието на гурбет, за да изкара пари и да оправи поразиите. Над тях пък стрърчат само руините от първата пометена къща от вълната, която даде 4 жертви. А дерето, през което мина стихията, продължава да затлачено и може да прелее при всеки по-голям дъжд.
40-годишната Атче в съседство е още с патерици и за нея се грижат баща й Кемал и дъщеричката й. Когато връхлита голямата вода, събаря стена на къщата върху крака й и го премазва. След 7 операции във Варна лекарите искат да го режат, но баща й намира доктор от Трявна, който обещава да спаси крака. За поредната, осма операция, трябват 2300 лв. за консумативите, а Кемал се чуди как да събере толкова много пари.
В нощта на бедствието пък Еленка, която живее на ул. "Гривица" 33, която едва не се удавила, е получила инсулт и

оттогава е с 4 байпаса на сърцето

Половината от пенсията си от 130 лв. дава за лекарства. Татара, както всички го знаят в махалата, е стегнал наново порутената си къща със собствени средства. Комшии около него също са поизмазали и спретнали домовете си, а грижовна стопанка е направила истинско райско кътче с разцъфнали мушката.

Правят канали с 8,8 млн. лв

"В процедура сме за средствата от фонд "Солидарност" и ще получим 8,8 млн. лева. С тези пари двете дерета - на ул. "Моряшка" и "Горна Студена", ще станат охранителни канали", каза районният кмет на Аспарухово Йордан Николов. Според проектите те ще могат да поемат водите и при най-висок интензитет на валежите. 40 улици в квартала са изцяло възстановени, 90 на сто от тях преасфалтирани. Изградени са 10 подпорни стени в рисковите участъци, проектирани са още 10 и се чака финансирането за тях. Започна изграждането на 21 реновирани детски площадки на мястото на старите. Аспаруховият парк е изцяло възстановен, свеж и красив. А наскоро кметът на Варна Иван Портних си постна в профила във "Фейсбук" изцяло реновираните игрища за баскетбол и футбол в парка.
Във фургоните живеят 80 души и през тази година изплакаха на бял свят няколко бебета. Срещу изграждането на социален блок за ромите без покрив обаче се вдигна целият квартал и се закани да атакува решението на ОбС да даде 4 млн.лева. По време на протестите стана ясно, че няма да се строи. Районното кметство, заедно с дарителската кампания, търси трайно решение за настаняване на 15 семейства без дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай