173 екипа на война с дървената мафия

173 екипа на война с дървената мафия | StandartNews.com

Жандармерия ще помага в битката с незаконната сеч

Горски стражари плъзнаха от вчера по горите в цялата страна. "Прошка няма да има за никого, трябва да се сложи край на дървената мафия", отсякоха горските. Съвсем скоро в схемата за борба срещу бракониерите влиза и жандармерията. Униформените ще удрят рамо в най-рисковите райони и когато горските екипи не могат да се справят с агресивни закононарушители.

173 мобилни екипа тръгнаха по дирите на бракониерите вчера. Официалният старт на акцията бе даден в Карнобат. Лично земеделският министър Десислава Танева пристигна в държавното горско стопанство в града заедно със заместника си доц. Георги Костов. Двамата се срещнаха с мобилните екипи и лично ги инструктираха как да работят. Министър Танева пък вложи цялото си красноречие и женски чар, за да надъха служителите да работят смело и съвестно.

29 мобилни екипа ще работят в Югоизточното държавно предприятие, към което се числи и Бургас. Минути след срещата със земеделския министър горските от региона хукнаха на проверки.

Първи попадна на мушката им камион

натоварен с дървени трупи, който бе засечен на изхода на Карнобат в посока Бургас. Стоката се оказа собственост на голямо дървопреработвателно предприятие. Мобилните екипи провериха всички разрешителни, документите за превозваното количество дървесина, а накрая опънаха метри, за да проверят дали натовареното количество отговаря на цифрите в документа. "Всичко е изрядно, нямаме нито една забележка. Спокойно пишем "Отличен 6", заявиха инспекторите след проверката.

Проверките продължиха с изненадващо посещение на едно от големите сечища край Карнобат. Въоръжени с високопроходими автомобили, горските прекосиха за минути гората и внезапно изскочиха пред дървосекачите, водени от шефа на горското в Карнобат Мишо Жеков.

Извършена бе щателна инспекция на разрешителните за сечта, на цялата съпровождаща документация, включително и удостоверенията за спечелен търг. Стриктно бяха проверени също резачките и останалите инструменти дали са технически изправни. Горските не пропуснаха да сканират и облеклото на работниците. По закон дървосекачите трябва да носят светлоотразителни жилетки и предпазни каски. "При първите ни проверки

всичко за щастие се оказа изрядно

Няма никакво нарушение. Доволни сме, че законът се спазва", заяви шефът на горското в Карнобат Мишо Жеков.
Създаването на мобилните екипи е част от пакета мерки за опазването на горите, една от политиките, на които държат от земеделското министерство. Десислава Танева бе категорична, че служителите, които поемат проверките, са добре подготвени и професионално оборудвани. "В подкрепа на нашите усилия очакваме в най-скоро време да подпишем споразумение с МВР и при нужда да ползваме тяхната помощ", заяви министър Танева. Според нея в последните години набезите на дървената мафия са били болезнена тема, защото на много места нарушенията са видими. "Вярвам обаче, че всички служители ще изпълнят дълга си и ще съхраним богатството на българската гора", подчерта Танева. Заместникът й доц. Георги Костов пък изтъкна, че сме в началото на дълъг път в опазването на горските територии от системни и криминални дейности. И

призова кметовете да бъдат по-активни

защото имат редица права и отговорности. "Те имат право да съставят актове по Закона за горите, но рядко го правят, а много от тях изобщо не знаят, че имат такива правомощия", каза още доц. Костов.

Шефът на горското в Карнобат Мишо Жеков призна, че в региона за дървена мафия не може да се говори. Тук няма масова организирана сеч, какъвто проблем има в северозападната част на страната. Повечето набези в Карнобатско са предимно на роми, а дърва се крадат за лично ползване. Това обаче крие не по-малко рискове за горските служители. "Наскоро имахме такъв опасен случай. Наши горски хващат група от 9 души да секат дърва. Онези скачат и пускат резачката.

Заплашили служителите, че ще им отрежат краката

Друг бракониер налетя на бой срещу един от шефовете на горското в Бургас. Замахна с кол и за малко да го убие. В такива случаи жандармерията ще бъда изключително полезна, защото двама горски не могат да се справят с подобна ситуация", коментира Жеков.

Колегите му пък признаха, че в навечерието на празниците очакват челни сблъсъци с бракониери, тръгнали "на лов" за елхички. За да се пресече мръсният бизнес и осакатяването на гора, на сайта на земеделското министерство www.mzh.government.bg, в рубриката "Актуално", e публикуван списък на горските стопанства, от които хората могат да си купят живо или отсечено коледно дърво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай