150 миньори на работа в нов рудник

150 миньори на работа в нов рудник | StandartNews.com

Пуснаха "Върба-Батанци", хората празнуват с курбан за здраве

Всяка втора кола в Турция с олово, произведено в Родопа планина

Празник 3 в 1 за хората в Мадан. Хиляди родопчани се събраха за тържественото рязане на лента, с която официално бе открито производството на оловно-цинкова руда от рудник "Върба-Батанци". Градът честваше в събота Деня на миньора и Деня на Мадан.

Концесията за рудник "Върба" е дадена за 30 години на дружеството "Върба-Батанци" АД, в което участват "Минстрой Холдинг" и КЦМ Пловдив.

В Деня на миньора и празника на Мадан подземните работници празнуваха, получиха награди и премии, а дружеството концесионер стартира производството в новия рудник.

За официалната церемония пристигна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, по време на чието управление на държавата бяха решени проблемите със стачкуващите миньори. Тогава мините в Мадан бяха на Валентин Захариев, предприятието беше фалирало, а подземниците не бяха получавали заплати от месеци. По-късно като премиер Борисов даде и концесията за рудника "Върба-Батанци", която вчера извади символично първите вагонетки руда.

За тържеството пристигна и вицепремиерът Йордан Христосков, министърът на икономиката Васил Щонов, бившият икономически министър Делян Добрев.

Председателят на съвета на директорите на "Минстрой холдинг" Николай Вълканов поздрави гостите, миньорите и им пожела здраве и ползотворна работа. Борисов също приветства от трибуната миньорите и родопчани и припомни митинга в Мадан, когато нямаше какво да работят. "Днес откриваме 150 работни места, не знам дали има друг такъв обект - затворен и след това пускан обратно", каза Борисов. Накрая прекръствайки се, добави: "Да помолим нашия и вашия Бог да ги пази от злополуки и отборът на Рудозем и Мадан да влезе в А група".

Преди първата вагонетка с изкопана руда да поеме по релсите, Борисов, Николай Вълканов и синът му Николай Вълканов-младши заедно с инж. Румен Цонев прерязаха лентата.

За миньорите беше подготвен курбан, а тържеството продължи с "Многая лета", пъстра фолклорна програма на местни самодейци и изпълнения на трио "Сопрано" и трио "Тенори".

В КЦМ през последните години са инвестирани над 200 млн. лв. за обновяване на производството, обяви инж. Румен Цонев, член на надзорния съвет на Горубсо Мадан и изп. директор на КЦМ. И допълни: "Всички, които се намираме тук, сме горди, защото трябва да знаете, че когато сутрин посягаме към запалването на автомобила, вътре в акумулатора се намира оловото, което е дошло от Родопа планина. Всеки втори автомобил в съседна Турция е с олово, което или е дошло от тук, или е произведено в КЦМ Пловдив. Това е възраждане на българското производство".
Организационният секретар на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ предаде поздравите към родопчани от страна на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и на лидера на ДПС Лютви Местан.

Наливаме 15 млн. в находище над Златоград

Николай Вълканов, председател на съвета на директорите на "Минстрой холдинг"

Днес откриване рудника "Батанци", за който получихме концесия преди две години. Това е една изстрадана концесия, процедурта започна още 2005 г. През 2009 г. не можахме да я получим, едва 2012-а ни я даде правителството. Много изстрадана беше тази битка и затова можем да кажем с много голямо удоволствие, че откриваме рудник само за две години. Работните места на този етап са 150, това е началото - постепено ще нараснат до 400-500 души в рамките на няколко месеца, но това ще стане поетапно.

Днес вадим руда от двата участъка - от "Върба" и "Батанци", после ще почнем и от шахта "Батанци" и шахта "Върба", но след няколко месеца. Хубавото е, че в тези 2 години е възстановено абсолютно всичко, двете шахти, поздземни машини, целият подземен комплекс, армировка на шахтите, ново оборудване, за което инвестицията е над 10 млн. лв. само дотук. Паралелно работихме и по Горубсо Мадан и от фалирало предприятие през 2012 г., когато го купихме от Захариев, днес то е водещо в рудодобива.

Само преди седмица на 18 август Горубсо-Мадан получи награда за най-бързо развиващо се предприятие, с най-голям ръст на производителност в рудния отрасъл в цялата страна. През това време успяхме да го направим водещо, така че двете предприятия общо ще могат да дават около 2 хиляди тона концентрат месечно или 25 хил. тона руда.
През 2014 г. завършваме Горубсо-Мадан и "Върба-Батанци", а през 2015 г. започваме да инвестираме в трето находище - "Печинско" над Златоград. В Горубсо-Мадан и "Върба" за 2 години са инвестирани общо 52 млн. лв. с нашите партньори от КЦМ Пловдив. Инвестицията в "Печинско" ще бъде от порядъка на 15 млн. лв. в близките две години.

Изключително щастлив и доволен съм, както се казва за един мъж - трябва да посади дърво, да построи къща и да отгледа син. А това днес, което пускаме, е повече от удоволствие, това ми е била мечта - да възродим рудодобива в Родопите и съм изключително горд и щастлив.

Количеството на среброто във "Върба" е по-голямо, но още няма да кажа колко.

Взимат 1500 лв. заплата

Тук съм водил тежки преговори за закриване на мини, за изплащането на забавени заплати, за пенсиониране на хора с липсващи документи. Радвам се, че днес откриваме нови работни места. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков при откриването на рудник "Върба-Батанци".

"Средната заплата в предприятията е 1500 лева, осигуровките се плащат навреме, а всички изисквания за безопасен труд се спазват", съобщи министърът. Пред миньорите и жителите на Мадан вицепремиерът увери, че всички програми и мерки за заетост ще продължат. "Ще стартираме и нови програми за заетост с акцент върху младежите", подчерта вицепремиерът.

Той пое ангажимент да предложи решения за пропуските в законодателството при пенсионирането на миньорите. "С тези промени ще се гарантира, че миньорите, които ще се пенсионират от 2015 г., ще получават същите пенсии като колегите им, които вече са пенсионери", поясни министърът.

Студенти идват на практика

Нямаме глад за инженерни кадри, имаме тясно сътрудничество с минно-геоложкия университет. Това заяви Николай Вълканов, председател на съвета на директорите на "Минстрой холдинг".

Той определи като много важно това, че екип от минно-геоложкия институт, "Минстрой" и "Горубсо" са направили проекти за пряко съчетаване на наука и производство. "Ние си имаме студенти, стипендианти, през лятото идват на практика", коментира Вълканов. "В Мадан открихме една минна паралелка, тази година ще открием още една", коментира той. Вълканов подчерта, че социалната политика също е важна. "Осигурили сме лични предпазни средства, безплатна висококалорийна храна, превоз, всичко, което е нужно, ние го осигуряваме", каза Вълканов. "Подпомагаме и общините - направихме компютърна зала в училището в Златоград, в Мадан помагаме за болницата, направихме стадион, това са нашите хора, които тук живеят", заяви още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай