1500 граничари готови да ни пазят от бежанци (ОБЗОР)

1500 граничари готови да ни пазят от бежанци (ОБЗОР) | StandartNews.com

90 млн. Е вече са в сметката ни

Първите 90 милиона евро от европейската помощ за страната ни вече са в сметката на държавата. За това съобщи днес премиерът Бойко Борисов на старта на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Министър-председателят разкри, че от ЕК са превели в сряда вечерта по сметките ни първите 180 млн.лева (90 млн.евро) от транша, който Европа ще ни отпусне в подкрепа за усилията ни за бежанската криза. Парите бяха договорени по време на срещата на върха на Европейския съвет в Братислава, където премиерът поиска и получи общо 160 млн.евро за още по-добра охрана на границите ни.

Турция трябва да остане стратегически партньор на ЕС, призова премиерът

Над 1500 подготвени граничари, модерна техника, още по-обединени усилия в битката с бежанската криза. На това могат да разчитат държавите в Европейския съюз, тъй като от днес  официално съществува Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Стартът на новата формация, която ще се грижи за сигурността по границите на целия съюз, тръгна именно от България. За тази цел еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Румяна Бъчварова, министри, наши и чужди депутати, делегати от съседните ни Турция и Гърция, експерти стъпиха на българо-турската ни граница при граничен пункт "Капитан Андреево". Там строени ги очакваха граничните полицаи, които и сега пазят границата ни, "въоръжени" с модерна техника, обучени кучета и най-нови методи за прихващане на всеки опит за нелегално влизане у нас. "В последните две години Европа беше превърната в разграден двор. Сега ние не искаме да я превърнем в крепост, но искаме да я

превърнем в една добре регулирана система", обяви премиерът Бойко Борисов. И отново описа какво означава тази система: "Има официални контролно-пропусквателни пунктове. Който бяга от войната, който е политически мигрант, който е преследван да бъде убиван, тогава ще го приемем. Тогава хуманна и солидарна Европа ще даде необходимото - ще си бръкнем от джоба и всеки ще даде по 1 евро. Но от къде на къде всеки на където зърне, ще може да влиза в България. Оказваше в един момент, че ако българин с лична карта иска да влезе в Шенген има проблем, а ако си бежанец минаваш спокойно от където си искаш". Борисов подчерта изрично, че най-новата гранична служба не е насочена срещу Турция. "Това трябва да е знак към всички в Европа, които си мислят, че споразумението с Турция не трябва да се спазва или да се развали. А три милиона бежанци стоят на 40-50 км от тук. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти", отбеляза премиерът. И призова Турция да остане стратегически партньор на Европа и освен към южната ни съседка, ЕС да погледне стратегически и други държави като Йордания, Ливан. "Всички ние в ЕС, групово трябва да настояваме пред зависи от тези, от които зависи. А войната в Сирия може да бъде спряна само, ако се разберат САЩ и Русия. За това нека да призовем г-н Лавров и г-н Кери да намерят дори най-лошия мир, за да може тези хора (бежанците в Сирия - б.р.) да се върнат там", коментира още премиерът. По думите му рискът и заплахата за ЕС все още е огромна. "Не можем да си позволим да не бъдем бдителни", призна Борисов. И обобщи, че колкото по-солидарни, гъвкави, бързи и решителни в действията си са всички страни-членки, то толкова по сигурно "ЕС ще остане най-голямата сила".
Европейската агенция за гранична и брегова охрана е наследник на граничната агенция "Фронтекс". Нейната задача е да помага на всички държави в съюза за опазването на сухопътните, въздушните и морските им граници, за да могат заедно да се противопоставят на бежанска вълна. Агенцията няма да охранява сама, но винаги ще е на разположение да се включи при нужда. За целта разполага с модерна техника - термокамери, кораби, хеликоптери, лодки и специализирани гранични служители. Важна роля ще играе и "отряд за бързо реагиране". В него влизат 1500 граничари, готови да тръгнат по-бързия начин към всяка страна, усетила натиск от нелегални мигранти. Сред тях има и добре обучени служители на бреговата охрана, които да залавят бежанците по море. Друга задача на най-новата гранична полиция на ЕС е да проверява данните за ситуацията по външните граници на Европа, благодарение на които освен да следи положението, ще може да преценява и нивото на трансгранична престъпност. Тези данни ще могат да се обменят бързо между граничните органи на държавите в ЕС, ЕК и други агенции. За целта в страните ще бъдат изпратени т.нар служители за връзка. Заложеният бюджет до 2020 година за работата на агенцията, който ще се взема от общата каса на съюза, е над 320 милиона евро.

Трябва да сме готови за натиск

Румяна Бъчварова, вицепремиерът и министър на вътрешните работи

Длъжни сме да се подготвим за евентуално засилване на миграционния натиск. Допълнителната помощ сега идва, за да се подготвим за едно потенциално развитие на ситуацията в следващите 6-9 месеца. Ако се засили миграционният натиск, да бъдем готови да реагираме. Ние сме длъжни да се подготвяме в момента за в бъдеще. Очакваме допълнително 130 души, които ще дойдат при нас. Цялата екипировка, техника, кучетата и термовизионните камери са изключително важни за нас. 1 500 души е резервът, който е планиран да има агенцията и с оглед оценката на риска да може да разполага сили там, където се налага. Новите функции, които дава регламентът, на практика правят агенцията много по-оперативна. Най-важното и ценното е това, че ще има възможност в кризисни ситуации да се действа много бързо. Практиките до сега не бяха такива. Виждаме, че буквално за дни може да се промени ситуацията на отделните граници. В момента търсим да определим площадки, на които, ако се наложи, ще разположим временни съоръжения, за да можем да настаним влезлите бежанци, докато траят техните процедури по получаване на статут или евентуално процедурите по тяхното връщане. Това ще бъдат центрове от затворен тип, много добре охранявани, без никакво притеснение за населението там. Те ще ни дадат възможности да установим добра организация. Отчитаме анализа на обстановката в отделните населени места, да направим такава организация, че да не натоварваме едно или друго населено място повече.

Европа: Ние сте сами

Зад България ще сме в тези трудни времена, обеща еврокомисар Аврамопулос

България не е сама в битката си с бежанската криза. В това ни увери еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Той пристигна в страната ни за официалния старт на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. На българо-турската граница Аврамопулос разговаря с граничните служители от различни европейски страни, разгледа техниката, с която ще се хващат нелегалните мигранти. Преди това обаче еврокомисарят ни похвали за отличната работа, която страната ни е свършила по отношение на охраната на границите ни, които са външни и за съюза. "България, Гърция и Италия са страните, подложени на най-силен бежански натиск", призна Аврамопулос. Но увери с поглед към премиера Бойко Борисов, че тези страни не са сами. "Г-н премиер, искам да ви уверя, че ние сме зад България в тези трудни моменти. Искам да Ви благодаря лично за усилията", отбеляза еврокомисарят. И похвали също вицепремиера Румяна Бъчварова за "отличната работа, която е свършила." Не на последно място еврокомисарят похвали времето за задействане на агенцията, което е по-малко от девет месеца. "Сега сме по-добре оборудвани и по-способни да се изправим пред предизвикателствата на нелегалната миграция", заключи на българо-турската граница еврокомисарят по миграцията. "Искам да похваля премиера Бойко Борисов за неговите проевропейски думи. Оповаваме се на неговото надеждно водачество. Той беше един от най-основните вносители и застъпници за учредяването на тази агенция", отбеляза еврокомисарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай