1500 евро похарчи англичанин за 5 гайди

Японски туристи слушаха с удоволствие българските народни песни, изпълнени от Александра Александрова

1500 евро похарчи англичанин за 5 гайди | StandartNews.com

15 000 нашенци изумиха европейци, американци и азиатци с фолклор на събора в Копривщица

Над 300 000 любители на фолклора се събраха в местността Войводенец над Копривщица и в самия възрожденски град, където се случи тридневният национален събор на българското народно творчество. Повече от 15 000 участници от всички 28 области на страната представиха регионите си с характерни и традиционни изпълнения. За 11-то издание пристигнаха чужденци поне от три континента. Те се наслаждаваха на БГ ритмите в истинска еуфория. Сред тях не липсваха и сръчни мениджъри, които документираха изпълненията на групите. Американецът Джонатан Уайтън обикаляше от сцена на сцена, за да запише най-красивите гласове и мелодии. Той е музикален продуцент, който в Трансилвания има малък бизнес в тази сфера. От години посещава всеки фестивал в нашата страна, събира ритми, майстори интерпретации и версии, които продава в Щатите.
Той дори е научил родния ни език, стана ясно на една от сбирките. Той и други туристи от Европа, Америка и Азия се спираха при различните състави, за да коментират програмата.

Вокално-инструменталната група "Гергьовден" с ръководител Христина Начева от столичното читалище към район "Слатина" "Свети Георги Победоносец" успя да впечатли изключително чужденците. Апарати, телефони, камери започнаха да снимат талантливите музиканти, които поставиха триумфалната удивителна на страхотния форум. Вокалистката Александра Александрова изпълни "Шопска китка" и изуми всички. Чужденци и българи напираха да се снимат с нея.

"Толкова огромно внимание не съм получавала от абитуриентския си бал", сподели младата изпълнителка.
За хората от Копривщица и за търговците от цялата страна съборът се оказа перфектното място за алъш-вериш. Типично по нашенски те се постараха да останат верни на принципа "Ден година храни". Цените на носиите и на музикалните инструменти бяха завишени до небето. Това обаче не попречи на англичанин да се изръси с 1500 евро за 5 гайди. Други гости, които искаха да се сдобият с бродирани ризи, трябваше да се разделят с по 200 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай