$1500 за пластична операция на котка

Собственичката й смятала, че е уродлива

$1500 за пластична операция на котка | StandartNews.com

$1500 за пластична операция на котка

Собственичката на котка от Източен Китай била подложена на жестока критика, след като направила пластична операция на своята котка – не харесвала формата на очите на домашния си любимец. Жената платила 1500 долара за азиатска блефаропластика, при която към клепачите на животното се добавя още една гънка. По този начин се постига европеизация на очите, формира се характерната двойна гънка и се разширява очната орбита.. Ветеринар от областта споделя, че често прави такива операции на котки и кучета по молба на стопаните им, за да могат любимците им достойно да се представят на кучешки и котешки и изложби. Друг ветеринар нарича операцията лекомислена процедура. „Ние никога не правим на животните излишни операции, освен ако не са жизненонеобходими“.

Стопанката на котката е събрала доста жестоки критики в китайските социални мрежи. „Да се оперира котка, за да изглежда красива, е безчовечно“, „Тази когка не прилича на себе си, това е изтезание“, „Пълно игнориране на чувствата на бедната котка“, са част от коментарите. Хирургията на клепача отдавна се практикува в Южна Корея и Япония и става трета по популярност козметична операция в света през 1915 г. след увеличаването на бюста и липосукцията. А докато пластичната хирургия за домашни животни набира скорост, експертите предупреждават, че такива процедури са предназначени само за животни, страдащи от инфекции, неспособност да дишат и с проблемни очи. Такива например са стягане на корема, за да се избегнат бактериални инфекции, увреждане на роговицата и лазерни процедури при кучета със силно сбръчкани носове, за да дишат по-леко.

По данни на компанията, застраховаща животни, Petplan, през 2011 г.- собственици на домашни животни в САЩ са изхарчили за пластични операции на любимците си над 62 млн. долара. През февруари 2017 г. е било критикувано и семейство от Русия, което въпреки съветите на хирурзите решило да промени формата на ушите на своето куче. Кит Го, представител на PETA, най-голямата организация за защита на животните в света, съветва собствениците да си сменят домашния любимец, ако не им харесва външния им вид. „Всяка ненужна операция носи риск за животното. Ако искате да покажете нещо красиво на приятелите си, купете си колие“, добавя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай