13-годишните пият като смоци

13-годишните пият като смоци | StandartNews.com

Страната ни отново на челна позиция в класация, този път за пиене сред тийнейджърите. Между 13 и 20% от 13-годишните момичета и момчета у нас признават, че консумират алкохол най-малко веднъж седмично. Изследването се провежда всеки 4 години от Eвропейското регионално бюро на Световната здравна организация сред 11, 13 и 15-годишни ученици и обхваща 42 страни.

България е четвърта по брой на тийнейджърите, които са се напивали най-малко два пъти в живота си. Номер едно в класацията е Дания с 40% от подрастващите, които поне два пъти са били пияни. Следват Унгария и Литва, а в топ пет влиза и Шотландия.

Гренландия, Литва, Естония, Латвия и Чехия заемат челните позиции в списъка на младите пушачи през 2014 г., които вече са употребявали алкохол и цигари на 13 години. Страните, където това се случва най-рядко, са Исландия, Албания, Канада, Норвегия и Испания.

Процентът на подрастващите европейци, които са започнали да пият, преди да навършат 14 години, чувствително е намалял, показа като цяло проучването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай