12 противоречия и голямата загадка в "Тайната вечеря"

Фантазия ли е образът на Мария Магдалена в картината на Леонардо да Винчи?

12 противоречия и голямата загадка в "Тайната вечеря" | StandartNews.com
  • 570 от рождението на най-яркия символ на Ренесанса
  • Фантазия ли е образът на Мария Магдалена в картината на Леонардо да Винчи?

 

570 години ни делят от времето, в което се ражда великият Леонардо да Винчи, един от символите на Ренесанса. В почти безкрайния списък от негови творения, три са перлите на този гений, които се открояват като символи на таланта, изкуството и науката - портретът на „Мона Лиза“, научната скица с т.нар. „Витрувиански човек“ и пълната със загадки „Тайната вечеря“.Завършена в края на ХV в., библейският стенопис е завладяваща погледа творба с впечатляващ мащаб, уникална композиция и мистериозна тематика, които я превръщат в една от най- известните ренесансови картини.

Тя представя описаната в евангелията последна вечеря на Христос с неговите ученици преди еврейския празник Пасха.

Спасителят им оставя ритуала на евхаристията (светото причастие), описвайки хляба и виното като символи на неговото тяло и кръв. А Леонардо да Винчи оставя на нас своя символ на изкуството и преклонението пред най-висшия символ на неговата епоха.

Как се появява „Тайната вечеря“

Историята й е всеизвестна. През 1495 г. Лудовико Сфорца, херцог на Милано и дългогодишен покровител на художника, възлага на Леонардо да Винчи да създаде стенопис с размери около 4,5 на 9 метра за доминиканския манастир Санта Мария деле Грацие, като част от ремонта на сградата.

Повелята на Сфорца е Леонардо да изобрази последната вечеря на Исус, както е описана в евангелията в Новия завет, като постави ударение върху новината, съобщена от Христос по време на събитието. Макар историците да спорят по въпроса, картината е трябвало да представя реакцията сред учениците на пророческите думи на Спасителя, както са описани в Евангелието от Йоан: „Като каза това, Иисус се смути духом, засвидетелствува и рече: истина, истина ви казвам, че един от вас ще Ме предаде.“

Подобно на други изображения на това добре известно събитие, Леонардо да Винчи рисува картина на Исус и 12-те апостоли на маса, отрупана с религиозната храна Седер преди еврейския празник Пасха. По традиция тя включваща агнешко месо, безквасен хляб и включва произнасяне на 4 тоста с вино. Разликата тук е споменатият вече момент със съобщението за предателството.

В лицето на всеки от учениците картината изобразява различно чувство - любов, страх, възмущение, скръб от невъзможността да разбере казаното от Христос- На другия полюс са упоритата омраза и залегнало в погледа на Юда издайничество.

Емоциите на апостолите

Картината представя 13 личности – 12-те апостоли и Исус. По думите на експертите в изобразителното изкуство художникът балансира всички тези индивиди, като използва техниката на перспективата. Исус е „изчезващата точка“, където всички линии в картината се събират. Освен това Леонардо прави така, че всички апостоли да са подредени по симетричен начин. Група от шест ученика на Исус е разположена от двете му страни, създавайки баланс на доста дългата маса за хранене.

По-внимателен поглед към творбата показва, че художникът организира апостолите в групи от по трима, вероятно вплитайки учението за Светата троица.

В първата група (вляво) са Вартоломей, Яков Алфеев и Андрей. Те изглеждат изненадани, а двете ръце на Андрей сякаш искат да спрат зловещите слова.

Втората тройка е съставена от Петър, който изглежда ядосан, Йоан, който е отчаян, а погледът на Юда издава шок, че е разкрит.

Следващата група включва Тома, Яков Зеведеев и Филип, гледащи учителя си с недоверие.

Най-вдясно са Матей, Юда Яковов (наричан също и Тадей) и Симон Зилот, които обсъждат помежду си поразителната новина.

За да създаде „Тайната вечеря“, Леонардо да Винчи отхвърля традиционния начин на изобразяване върху мокра мазилки, или фреска, в полза на „сух“ метод. Той прави рисунките особено деликатни и затова „Тайната вечеря“ започва да губи целостта си много скоро след завършването. Реставрирана е многократни и в днешния си вид вероятно включва много малко от оригиналните щрихи на художника.

Крещящите несъответствия

Първото нещо, което изследователите приемат като противоречащо на възможната истина е, че нарисуваните са с европейски вид, а не с лицата на хора от Близкия изток. Леонардо не е феномен в това отношение, тъй като шаблонът със светлите кожа, очи и дългата кестенява коса е зададен още в гръко-римската епоха. Истинският Исус би бил например с къса черна коса.

На картината събитието е през деня, а истинската вечеря (не само защото се нарича „вечеря“!) трябва да е била след залез слънце. В този случай Леонардо по-скоро е следвал тенденциите на Ренесанса. Художниците от неговата епоха искат образите им да изглеждат по-естествени отколкото в по-ранните произведения на изкуството.

Вместо да има ореол Исус на Леонардо да Винчи изглежда сияещ заради светлата светлина, идваща от вратата и прозорците зад него.

Разбира се, най-много се набива в очи това, че апостолите носят дрехи от времето на художника, а не такива от древна Палестина. Класическата тога например е популярна в  ренесансовото изкуство. Освен това творилите по времето на Да Винчи, включително и самият той, не са имали достъп до същото разнообразие от бои, каквото има днес.

Синьото и червеното са особено скъпи тогава и се пазят за най-важните обекти. В „Тайната вечеря“ на Леонардо Исус носи яркочервено, показвайки неговите статус, власт и сила. А повечето хора от библейската епоха не са носели цветни дрехи. Исус и учениците му най-вероятно са имали прости туники от необагрена вълна.

Хлябът на масата е обесен с мая, въпреки че пасхалните ястия избягват подобни продукти. Исус е споделял хляб със своите ученици на Тайната вечеря, но насъщният е бил плосък, а не с форма на пухкави питки.

Кристалните чаши и сребърните метални чинии рязко контрастират с каменните или глинени съдове.

Вместо да са събрани около масата, апостолите за застанали само от едната страна.

Мраморната стая, изваяна от Леонардо да Винчи няма нищо общо с оскъдна стая за гости на горното ниво на нечия къща, където Исус е събирал хората си.  

Тайната за Мария Магдалена

В съвременната култура „Тайната вечеря “ на Леонардо да Винчи е особено известна с мистерии, които я заобикалят, а те в повечето случаи са измислени от талантливи писатели, актьори, режисьори, дори публицисти. Стотиците милиони хора по света, чели книгата на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“, подозират например, че Йоан от картината всъщност е Мария Магдалена.

Това обаче не е нищо повече от фантазия, използвана от Дан Браун в книгата, и неведнъж опровергана от историците и изследователите на християнството. Музиканти пък чуват ноти сякаш излъчвани от „Тайната вечеря“ и създават свои мелодии по нея.

В изкуството и в историята на западната цивилизация „Тайната вечеря“ на Леонардо се приема за един от най-големите шедьоври на всички времена.

Великият художник не само разказва история от евангелията, а я превръща в своя собствена история, в един безкраен триумф на своя гений.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай