11 хил. лв. за грифона на Апостола

Бизнесмен обяви по 10 000 лева награда за всеки върнат елемент от монумента

11 хил. лв. за грифона на Апостола | StandartNews.com

София. През октомври паметникът на Васил Левски в центъра на София бе ограбен. Над 40 елемента от бронзовата декорация изчезнаха. Крадците все още не са заловени, въпреки че камери постоянно наблюдават монумента.

11 000 лева плати българин за грифона на Апостола. Проявата на патриотизъм демонстрира анонимен бизнесмен от столицата. Преди 2 месеца неизвестни и досега апаши откраднаха четирите грифона от паметника на Васил Левски в центъра на София. Елементите са част от монумента и са ръчно изработени във Виена преди 118 години.

Заради наглата кражба преди дни потайният бизнесмен обяви в интернет, че ще купи откраднатите преди време апликации от паметника на Васил Левски в София. В офертата си той обеща да даде за тях сума, 100 пъти по-висока от тази, която крадецът би взел в пункта за желязо.

И точно както е описано в най-добрите сценарии на американски филми, се появиха няколко продавачи. "Нито един от тях обаче не успя да опише грифона точно както изглежда. По това разбрахме, че хората, които звънят на обявения телефон, не казват истината", обясни близък до бизнесмена. Самият патриот обаче не иска да обяви името си, "тъй като не търси слава за действията си".

Преди ден обаче на посочения от благодетелите телефон се обадил мъж с плътен глас, който описал изчезналия от паметника на Апостола грифон с най-малките подробности. Бизнесменът разбрал, че човекът наистина държи в себе си един от изчезналите грифони. Тогава мъжът и сътрудникът му уговорили среща с продавача в най-тъмната част на Южния парк, научи "Стандарт". В уговорения час продавачът се появил с грифона и още 6 души охрана. Бизнесменът му предал куфарче с 11 000 лева, в замяна на което получил бронзовия елемент от паметника на Апостола.

Още на следващия ден бизнесменът лично го занесъл в Националния исторически музей и го предал на шефа му проф. Божидар Димитров. "Не мога да разкрия самоличността на дарителя, тъй като той не желае това, защото не търси слава", обясни професорът за "Стандарт". И разказа само, че бизнесменът е известна личност у нас, която не за първи път прави дарения на Националния исторически музей. "Буквално във всяка акция, която съм предприел, той е съдействал - за възстановяване на Боянската черква, за строеж на военни паметници, абсолютно винаги се е отзовавал. Понякога сам дори е предприемал инициативата за някои неща", разказа още директорът на музея. Експерти в областта коментираха, че в това описание най-много се вписва бизнесменът Васил Божков, който е колекционер и е известен като един от най-големите меценати у нас.

Проф. Божидар Димитров ще предаде утре точно в 12 часа открития грифон на зам.-кмета по култура на София д-р Тодор Чобанов.

Шефът на НИМ коментира още, че анонимният засега бизнесмен не му е казал каква е точната сума, която е платил на продавача на откраднатия елемент. "Сметките ми обаче показват, че става дума за около 11 000 лева, след като е обещал 100 пъти цената на метала, която може да се заплати, ако се предаде на скрап. Тъй като килограм бронз струва 6.50 лв., а бизнесменът плаща 100 пъти повече, килограмът излиза 650 лв. Бронзовата апликация тежи 17 кг и половина, следователно платената сума е между 10 000-11 000 лв.", пресметна професорът.

Общината прави копия на 40 елемента

За 19 февруари, когато се отбелязва обесването на Апостола на свободата, обруганият паметник в центъра на София ще бъде напълно възстановен. Дотогава всички откраднати елементи от декорацията около монумента ще бъдат реставрирани или заменени от техни точни копия. Така паметникът ще придобие първоначалния си вид. В момента тече съгласуване с Министерството на културата и до дни ще започне реставрацията на част от елементите, съобщи за "Стандарт" зам.-кметът по културата Тодор Чобанов. Седем от 12-те фигури на грифони в основата на четирите фенера около паметника бяха откраднати през октомври. Крадци са отмъкнали и четири от абажурите им. Липсват и много други елементи от бронзовите кандебри, като има опит за откъртването на цял един от тях.

Общо 40 са елементите от декорацията, които трябва да бъдат реставрирани. Все още не може да се каже колко ще струва възстановяването на бронзовите пластики. В началото на ноември полицията върна на Столична община три от откраднатите елементи, но те не бяха грифони.

Все още не е ясно колко ще струва реставрацията на спасената украса и изливането на копията на липсващите части. Парите Столична община ще вземе от проекта за реновиране на площада и градинката около паметника. Проектът е разработен още през август. Той ще бъде изпълнен след зимата.

Хвърлили на боклука уникален бюст

Уникален бюст на Васил Левски, изработен от известния скулптор Петър Балабанов, бе изложен в Националния исторически музей. Монументът, който единствен у нас изобразява Апостола в четническа униформа, е бил открит преди година в контейнер за смет. Сигнал за находката, захвърлена в пункт за вторични суровини в Костинброд, подал бдителен гражданин в НИМ. Проф. Божидар Димитров веднага потърсил собственика на депото. "Аз му звъннах и му благодарих за дарението, което иска да ми направи. Казах му даже, че съм изпратил вече екип, който да го вземе", разказва проф. Димитров. Бизнесменът първоначално се учудил за какво дарение става въпрос. "Дори се опита да се измъкне, но след кратък разговор го склоних", разказва Димитров. Веднага след получаването на бюста той бил рестравриран и сега изложен в музея.

Нова гавра с Апостола взриви нета

Нова гавра с Апостола, Вазов и Солунските братя взриви Фейсбук вчера. Потребители на социалната мрежа публикуваха подигравателни колажи на Васил Левски, като в отговор получиха стотици обиди и открити заплахи, тъй като според тях става дума за "гавра с национални светини". Час след публикациите от ВМРО разпространиха призив страниците да бъдат атакувани с докладвания за обидно съдържание и съответно свалени от социалната мрежа. "ВМРО осъжда строго поредната антибългарска проява на хора, които живеят в България, но се отнасят така, сякаш са национални предатели. Организацията призовава всеки родолюбец да докладва тези страници, докато извършителите не бъдат блокирани, а актът им - заличен от социалната мрежа", съобщиха "войводите" на официалната си страница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай