10 знаменитости, изповядващи православието

10 знаменитости, изповядващи православието | StandartNews.com

Животът на звездите никога не остава скрит за нас. Четем къде ли не кой с кого излиза, какво си е купил за дома, какво са му подарили за рождения ден, коя зодия е, какво обича да прави в свободното си време. За много малко от известните личности обаче знаем в какво вярват, ходят ли на църква и дали са суеверни.

Ето класацията на "Добролюбие" за десет чуждестранни знаменитости, изповядващи православието:

Дженифър Анистън


Голямо влияние върху религиозното възпитание на знаменитата актриса оказва нейният баща Янис Анастасакис, православен християнин от гръцкия Крит. Дженифър често посещава църквата и внася пожертвования в полза на Спасо-Преображенския храм, отнасящ се към Константинополската патриаршия.

Том Ханкс


Носителят на Оскар е католик по рождение, в свое време излиза от католическата църква и приема православната вяра. Решението да се кръсти в православието е свързано с втория му брак, когато Ханкс се жени за актрисата Рита Уилсън, която е с българо-гръцки корени и е православна.

„Когато в своя живот стигате до решението, че трябва да се ожените и да създадете деца, още на този етап е важно да изясните духовното наследство на своето бъдещо семейство" – казва актьорът, добавяйки, че неговото наследство е гръцкото православие.

„Аз се ожених в същата църква, в която беше кръстена моята жена. Децата ми се кръстиха в същата купел, в която и жена ми. Това прави нашето семейство една голяма част от вселенската Църква" – подчертава Том Ханкс, отбелязвайки, че си дава сметка за това „колко важно и прекрасно е да имаш възможност да ходиш на църква и да размисляш над важните въпроси, които ти задава православието, и над отговорите, които то ти предлага".

Дейвид Геън


Музикантът от култовата крупа Depeche Mode Дейвид Геън се придържа към православието, откакто свързва живота си с гъркинята Дженифър Склиас.

Джеймс Белуши


Знаменитият комик Джеймс Белуши е православен албанец, който редовно посещава енорията на Сръбската православна църква в Лос Анджелис, но при това открито подкрепя независимостта на Косово и неотдавна е получил албанско гражданство.

Емир Кустурица


През 2005 г. знаменитият режисьор Емир Кустурица приема православието с името Неманя. Той твърди, че неговите далечни предци са били православни сърби и така неговото приемане на християнството е акт на завръщане към изворите. По думите на Емир, християнинът трябва да се стреми да направи света по-хармоничен, и именно такава е целта, която Кустурица преследва в своите филми.

Джонатан Джексън


Холивудският актьор Джонатан Джексън е роден в семейство на адвентисти, но преди няколко години преминава в православието заедно със семейството си. По думите на актьора, той пожелал да бъде с онези, които не казват много думи, а отдават приоритет на молитвата".

Мюрей Абрахам


Знаменитият сериен американски актьор Мюрей Абрахам също изповядва православието. Православни са били бащата и дядото на актьора. Последният, между другото, бил известен певец в Сирия.

Боб Марли


Легендарният Боб Марли година преди смъртта си, на 4 май 1980 г., се кръщава в Етиопската православна църква в Кингстън и приема името Берхане Селасие (на ахмарски език – Светлина на Света Троица).

Крисчън Бейл


Както твърдят редица източници, Крисчън Бейл приема православието преди десет години, след женитбата си със Сандра Блажич, която е родом от Сърбия.

Макс Кавалера


Легендарният бразилски музикант, основател на групите Sepultura, Nailbomb, Soulfly и Cavalera Conspiracy бил кръстен във Ватикана на 9-годишна възраст. В интервю от 2009 г. той признава, че вярва в Бога, въпреки че не е правоверен католик. По негово мнение, „по-истинска" е православната църква, а самият той се интересува от Сръбската, Руската и Гръцката православни църкви. Жената на Макс Глория и техните деца са православни; Глория има руски корени. Нейната баба е напуснала Русия след революцията. По-късно става известно, че музикантът окончателно се е определил и е приел православието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай