10 теории за изчезването на малайзийския самолет

10 теории за изчезването на малайзийския самолет | StandartNews.com

Множество теории за изчезналия малайзийски самолет се появиха из медии и форуми, откато боинг 777 се изгуби от радарите преди цели 11 дни, а реален прогрес по намирането му липсва.

В тази статия са събрани 10 теории на бивши пилоти и авиационни експерти по случая, който поради мистериозността си буди въображението на хиляди хора по света.

Позицията на правителството на Малайзия е , че самолетът с 239 души на борда целенасочено е било отклонен. Министерството на гражданската авиация на страната е заявило, че сигнали са били прихванати шест часа след като военен радар за последно го е засякъл над протока Малака в 02:15 на 8 март.

1 . Приземил се е на Андаманските острови

Самолетът очевидно в един момент се е бил насочил в посока на Андаманските и Никобарски острови в Индия, най- източната част на територията на Индия, между Индонезия и крайбрежието на Тайланд и Бирма. Съобщено е, че военен радар там може дори не е работел, тъй като нивото на заплаха по принцип се възприема като ниско.

Редакторът на Андаманския вестник Chronicle отхвърля тази идея, тъй като има четири писти, но кацащ самолет би бил много лесно забележим, особено имайки предвид мониторинга от страна на индийската армия. Но това е изолирано място, съответно кацането теоретично е възможно, но изключително трудно с такъв тежък самолет.

2 . Отлетял е за Казахстан

Централната азиатска република е в далечния край на северния коридор за търсене , така че самолетът може хипотетично да се приземи там. Експерти определят подобно кацане в пустинята за възможно и със сигурност по-вероятно, отколкото кацане на плажа някъде. "Много от технологичните уреди за контрола на въздушното движение там са стари - те биха могли да бъдат използвани за получаване на фалшиви сигнали от ята птици и, следователно, няма да им е било обърнато внимание", смятат експерти.

3. Отлетял е на юг

Последният сигнал от сателит предполага, че самолетът е функционирал за още най-малко пет или шест часа след напускане на радарния диапазон на Малайзия. Според експерти търсенето трябва да започне от крайните части на коридорите и да се работи нагоре, а не обратното. Той мисли, че по южния коридор е по-вероятно да се намира самолет, който досега убягва на радарите.

Южната дъга води до огромни отворени пространства на Индийския океан, а след това на празната северна вътрешност на Австралия. Без да се знае мотива, е трудно да се спекулира за крайната дестинация на самолета, но може просто да е свършило горивото и след това да се е разбил в морето някъде на север от Австралия.

4. Намира се в пустинята Такламакан, северозападен Китай

Има спекулации във форуми, че самолетът може да е бил отвлечен от китайски уйгурски мюсюлмани сепаратисти. От 239 пътници на самолета, 153 са китайски граждани. Една възможна дестинация в тази теория би била пустинята Такламакан в Китай. В района - описан от енциклопедия Britannica като "велика пустиня в Централна Азия и една от най-големите пясъчни пустини в света" - има изобилие от пространство далеч от любопитни очи. Но отново тази теория се основава на изключителния подвиг да бъдат залъгани радарните системи на няколко държави.

5. Той е летял към остров Langkawi заради пожар или друга неизправност

Загубата на транспондери и съобщения може да се обясни с възникнал пожар. Така може да се обясни левият завой и отклонението от маршрута до Пекин, като опит да се достигне безопасно място за кацане. Против тази теория говорят фактите, че ако курсът е бил променен вследствие на сериозна извънредна ситуация, то това е можело да стане ръчно. Но левият завой е направен след като някой в ​​пилотската кабина е набрал седем или осем символа на компютър на височина на коленете между капитана и първия офицер, което насочва към мисълта, че самолетът е бил умишлено отклонен и че има външна намеса.

6. Самолетът е в Пакистан

Медийният магнат Рупърт Мърдок написа в Twitter, че самолетът може да е отвлечен и „успешно скрит, може би в Северен Пакистан, като бин Ладен". Пакистан обаче категорично отрече това да е възможно. Исламабад съобщи, че радарите в страната никога не са засичали този самолет. Както и с теорията за Казахстан това изглежда по-скоро като измислица, тъй като въздушното пространство между Индия и Пакистан е едно от най-внимателно наблюдаваните. Трудно възможно е пътнически самолетг да премине незабелязано.

7. Самолетът се е скрил в сянката на друг

Авторът на блог за авиация Кийт Леджъруд смята, че самолетът се е скрил от радарите в сянката на полет 68 на Сингапурските авиолинии. Според него това е станало някъде между индийското и афганистанското въдушно пространство. Тъй като системите за комуникация на MH370 са били изключени, SIA68 няма как да е разбрал, че той е наблизо. Според Леджъруд има няколко места по трасето на сингапурската машина към Испания, където малайзийският самолет може да се е отклонил.

Проф. Хю Грифитс от Лондонския университетски колеж казва, че по принцип това е възможно. Има обаче разлика между цивилни и военни радари. За да не бъде засечен от военните, двата самолета е трябвало да летят на разстояние около километър един от друг и въпреки това е щяло да има смущения в сигналите, които да бъдат отчетени от радарите.

8. Вътре е имало борба

Самолетът се е издигнал твърде високо, а след това е слязъл много ниско в полета си. Според бивш пилот това може да се дължи на факта, че в кабината са се опитвали да нахлуят чужди лица и пилотите нарочно са управлявали самолета агресивно, за да се опитат да предотвратят отвличане, като дезориентират и объркат похитителите. Тази теория е трудна за доказване или отхвърляне.

9. Пътниците са убити умишлено

Друга циркулираща теория е, че самолетът е бил издигнат на високо, за да бъдат убити пътниците бързо. Възможната причина за такова действие е да се предотврати някой от тях да използва мобилния си телефон. При височина над 13 километра обаче има опасност от разхерметизиране. Кислородът в маските свършва за 12 до 15 минути. Който обаче е управлявал самолета обаче, би последвал участта им, освен ако не е имал достъп до кислород.

10. Самолетът ще бъде използван за терористична атака

Една от най-необичайните теории е, че самолетът е отвлечен от терористи, които възнамеряват да извършат атака, подобна на тези от 11 септември. Според нея той се е приземил безопасно някъде, скрит е и ще бъде презареден и променен преди да отпътува на „мисията си". Това е трудно да се случи, но не е изключено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай