10 ранени след взрив в Костенец (ОБЗОР)

10 ранени след взрив в Костенец (ОБЗОР) | StandartNews.com

Силна експлозия вдигна на крак Костенец. Взривът от ТЕРЕМ рани 10 души и изпочупи прозорците на 40 къщи. Друг инцидент като по чудо мина без пострадали. Влакът София-Бургас се запали, но машинистът бързо овладя ситуацията.

Искра подпали боеприпаси в ТЕРЕМ, Шаламанов ремонтира 40 къщи

Взрив разтърси Костенец в петък сутринта. Експлозията избухна точно в 8.40 и паникьоса жителите на града. Адски тътен събуди хората, разхвърчаха се стъкла, чуха се викове.
Минути по-късно стана ясно, че са избухнали опасни вещества на площадка на военния завод ТЕРЕМ. От вълната са ранени 10 работници

Четирима от тях са настанени в УМБАЛ "Света Анна" в София. Единият е с комоцио и съмнение за субдурален хематом, двама са с повърхностни рани, а последният е с психотравма. Останалите шестима души са получили първа помощ на място в Спешната помощ в Костенец и са върнати по домовете си. Те са били с леки наранявания.

От ударната вълна са потрошени прозорците на над 40 къщи около завода. Военният министър Велизар Шаламанов обеща, че щетите в домовете на хората ще бъдат възстановени с пари от завод ТЕРЕМ. Причината за инцидента е искра, прехвръкнала към чувалите с тетрил по време на контролираното обезвреждане на боеприпаси, обясниха експертите. "Бомба бе, като във войната. Бомба. Това е. И аз викам на жената - лягай под кревата, че идват за нас", разказа часове след инцидента бай Ангел, който пасеше две крави. Той живее накрая на главната улица в града, като домът е на едно от най отдалечените места от завода. "Вкъщи се раздрънчаха прозорци, пердета. Кравите обаче останаха спокойни. Те имат друг инстинкт", обясни още бай Ангел. Междувременно заради силния шок и притесненията на хората властта изпрати психолози. Хората са евакуирани и няма опасност от нов взрив. "Извършени са замервания, няма радиационно, химическо заразяване, няма излъчване на азот и каквито и да е индикации за друг риск от взрив", заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов, който бе на мястото на инцидента.

Той също потвърди, че взривеното вещество е тетрил. Експерти на РИОСВ - София са анализирали качеството на въздуха в района по 25 показателя и не установили отклонения. Минути след инцидента е била назначена комисия, която започва разследване за причините за взрива. В нея са включени представители на Министерство на отбраната, Служба "Военна полиция", Министерство на вътрешните работи, Пожарната безопасност. Часове след трагедията хората не спираха да говорят за бомбата. Доста от тях се кълняха, че дори са сънували гърмежите. "След Челопечене знаех, че ще се случи рано или късно и при нас. Не знам защо, ама знаех. Дори сънувах как гърми", спомни си Иван. Минути след взрива той се обадил на сина си в София, за да му каже, че е жив и черното му предчувствие се е сбъднало.

Инспектори забраниха горенето на барут

Главна инспекция по труда започна проверка във военния завод "Терем - Цар Самуил". Целта е да се установят причините за взрива. Инцидентът е станал при контролирано унищожаване на барут, вложен в двигателя на авиационна ракета. Искра обаче е запалила и складираните наблизо в чували раздробени тетрилови пресовки и димоблеско-усилители, установили са инспекторите. Те временно са забранили извършването на дейността по унищожаване на взривни вещества. Заводът е високорисков и подлежи на постоянни проверки. От 2011 г. до момента са извършени 6 инспекции от ГИТ, като са установени 40 нарушения. От тях 34 са свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Сред по-сериозните нарушения са неизвършена категоризация по пожарна безопасност, течове от тавана на склад за съхранение на експлозиви. Също така е установено, че теренът около производствените сгради се е използвал за съхраняване на боеприпаси, които подлежат на утилизация. Наложени са и съответните санкции, съобщават още от ГИТ.

Няма замърсяване на въздуха

Няма замърсяване на въздуха в Костенец. Това установиха експерти на РИОСВ-София с подвижна лаборатория. Те са анализирали качеството на въздуха по 25 показателя. Измерванията са направени на площадката пред завода и в близките жилища. Повторни замервания ще бъдат направени и по посока на облака, каза директорът на РИОСВ - София Ирена Петкова.

Дядо Добри: Откъде 200 лв. за прозорци?

"Поне 200 лв. ще струва смяната на стъклата. Как да ги намеря. Това е чудо невиждано. Какво си мислят тези военни, че ще си пуцат нагоре-надолу, а ние ще плащаме. Да се махат", разказа 68-годишният Добри, чийто дом е с доста изпотрошени прозорци. Мъжът се чудеше какво да каже на бабата, защото тя още не знаела за стъклата, че не била в града. По същото време негови съседи вече бяха сменили прозорците на етажите си. "Е няма какво да чакаме. Синът се обади и за час дойдоха и ги смениха и петте прозореца", обясни жена от съседната улица.

Черен облак покри завода

Маргарита Стоименова, търговец

Изведнъж чух взрив. Удари много силно и започнаха да падат стъклата. Добре, че по това време нямаше деца тук, защото те стоят точно под тези прозорци и можеше да стане беля. Изплаших се много. Попитах даже мъжа, който пазаруваше в магазина, кой стреля? Не бях сигурна, че е от поделението. И като излязох навън, видях огромен черен облак над завода. И друг път хората са чували гърмежи, но единични и много по-приглушени. За 10 години в града сме преживели какво ли не, даже се благодарихме наскоро, че градушка и силни дъждове не ни застигнаха.

Ще покрием щетите на хората

Велизар Шаламанов, военен министър

- Г-н Шаламанов, какъв е броят на пострадалите?

- Става дума за 10 служители от завода и логистичната база на армията, 4-ма са изпратени в София. Ген. Петров от ВМА изпрати психолози тук, защото има много хора, които са в стрес от случилото се и искаме да им помогнем. Щетите в домовете ще бъдат възстановени с финансови покрития от завод ТЕРЕМ.

- Колко хора е имало в завода?

- Въпросът е не само за хората в завода. Тук има и поделения на Министерство на отбраната - логистична база. Тези детайли ги уточняваме в момента. Искахме да успокоим, че няма риск от последващи взривове. Няма и замърсяване радиационно или химическо.

- Може ли да говорим за човешка грешка?

- Моето мнение е, че не може да се говори за човешка грешка, но това ще каже разследването. Става въпрос за случайна искра между два технологични центъра. Тоест това не е нещо, което се е случило в склада, а на работната площадка. Спазени са всички правила.

- Какво е количеството, което се е взривило?

- Не мога да влизам в подробности. Най-важно е да успокоим хората, че няма последващи рискове и че ситуацията е овладяна. Разпоредил съм на ръководителя на логистиката да бъдат направени необходимите проверки и да бъде повишено вниманието във всички обекти на ТЕРЕМ.

- В колко къщи има нанесени щети?

- В момента се извършва оглед. Между 10 и 40, основно са счупени прозорците.

Тетрилът се изполва за детонатори

Тетрилът е взривно химично съединение, получено от Михлер през 1877 г. Чистият тетрил е ситен бял прах, но примесите му придават светложълт цвят. При обикновени условия е химически устойчив. Не взаимодейства с металите и не се разтваря във вода. Тетрилът се ползва за изработка на детонатори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай