10 лека за есенната меланхолия

10 лека за есенната меланхолия | StandartNews.com

Наръчниците за справяне с есенната меланхолия предписват толкова много глупости, че ако човек тръгне да ги изпълнява ред по ред, ще се депресира още в самото начало. Вместо куп измишльотини, които ще ви превърнат в непрекъснато угрижен над ежедневието си човек, е необходимо да му отпуснете края и да прегледате следните 10 есенни съвета. Те са хем нормални, хем лесно изпълними.

1. Яж каквото искаш

Влудяващата здравословна пропаганда натрапва следното: Яж точно определени храни, защото те влияят на биохимията и работата на невротрансмитерите, които, виждаш ли, повдигат онези нива на серотонина дето есента ги е смъкнала, пък ти сега, от сутрин до вечер, ще се занимаваш да го вдигаш, понеже си нямаш работа. Ядки, банани, спанак, семена от чия, сусамов тахан, таханов сусам и мусанов хасан - приемай само такива неща, за да бъдеш щастлив... Вместо това, ти предлагаме следното: вземи се откажи от стремглаво афишираната идея, че причината за всички падове на настроението ти са определени хранителни навици. Започни да ядеш каквото искаш, когато поискаш, по колкото искаш. Бий отбой на всички лайфстайл мантри, чиято цел е постоянно да бъдеш напрегнат и бдящ над менюто си нещастен човек, до степен, в която храненето се превръща в изпитание, вместо удоволствие.

2. Пий си пиенето

Точно така. Късната есен и зимата са най-подходящите сезони, в който не е прилично да изпускаш вечер без чаша червено вино. Че кога ще пиеш, ако не сега? Някак си не върви на 35 градуса температура да отвъртиш две големи ракии и да се строполясаш в несвяст от жегата. Възползвай се от студеното време и очаквано добрата комбинация между качествени алкохолни напитки и традиционните селски наслади като студената армеева чорба. Пък ако не искаш, прав ти път - продължавай да мислиш за серотонина, към който алкохолът има двойствено отношение, тъй като кратките му и предизвикани от високи градуси покачвания всъщност са илюзия, понеже цялостно влияят негативно на самата крива на щастието, докато ние се сдобиваме с лъжливото усещане, че се чувстваме по-добре...И тъй нататък.

3. Не снимай листата за Фейсбук

Вместо да отделяш поредните си безценни минути в това да изчисляваш сложния алгоритъм между диета, килограми, широчина на талията и смесването на точно определени билки в точно определена пропорция, вземи излез навън. Пробвай, наистина. Не говорим за прибирането ти от офиса към дома с метрото, а просто разходка. Есенната меланхолия поразява само тези, които си стоят вкъщи. Разходи се поне веднъж и впрочем, остави си телефона у дома, щото през 5 минути влизаш във фейса бе човек. Знаем, че много ти се иска да снимаш килима от листа и да го качиш в профила си - ти отдавна не виждаш смисъл от никаква социална дейност, ако тя не генерира лайкове - но ти предлагаме вместо всичко това просто да седнеш на една пейка и да ги погледаш. Току-виж си се почувствал по-добре.

4. Купи отрано коледните подаръци

Всяка година една и съща лудница. Дните преди 24-ти декември са ти толкова претоварени, че на Коледа се строполяваш с пяна на устата и единственото, което може да направиш, е да лежиш с празен и загледан в тавана поглед. За целта ти предлагаме следното: отсега си намисли кои ще са коледните подаръци за близките, вземи ги купи, подготви, и да ти се маха това гайле от главата. Ще чакаш празниците с много по-спокойно сърце на фона на цялата лудост наоколо. Ще кажеш - ама бива ли така цинично да се говори? Не, ти пак си бъди романтик, просто се подготви за момента цинично рано.

5. Изключи тъпия телевизор

Сериозно, колко точно сезона на ВИП брадър и "Фермата" трябва да изгледаш, за да се почувстваш по-добре? Имай предвид, че между есенната меланхолия и факта, че именно тогава стартират новите сезони на всички риалити формати има неразривна връзка. Онзи полет на духа, който лятото носи, бързо е капсулиран, задушен и вкаран в едно и също киснене като зеле в "праймтайма" на глупостта. Един ще се напие, друг ще се надруса, трети ще коментира как единият се е напил, а другият надрусал; накрая ще има победител, който общо взето няма да заслужава, така както не е заслужавал никой от останалите - понеже цялата работа въобще не си заслужава. Първата стъпка към това да се почувстваш добре е да пощадиш възприятията си от гниенето пред телевизора есенно време и да лишиш от безценните си есемеси и внимание всяка бездарна тв помия.

6. Заминавай на екскурзия

Ако си мислиш, че есента не е хубав момент за пътувания, вземи провери титаничните разлики в цените в сравнение с лятото. Low cost полетите се вместват в 50 лева, (толкова, колкото похарчи последния петък вечер), а цените на хостелите са кажи-речи толкова, колкото са те изнасилили да плащаш за квартирата в София. Възползвай се от тези спадове в цените и се отдай на приключения. Ако студът те плаши, не забравяй, че в Испания и Португалия въобще не е така.

7. Игнорирай темите на деня

Точно така - съветваме да станеш социален маргинал. Дискусиите "За и против Хелоуин" (все тая), "Има ли право Слави Трифонов да запушва трафика на София" (по принцип, има), "Кой е виновен за развода на Джоли и Пит (няма драма, когато всеки от тях има по 300 милиона долара) и въобще всякакви други теми, ефектно подложени на публична акселерация във Фейсбук, са точно толкова безсмислени, колкото ще бъдат и догодина по това време. Те просто се повторят в безкрайното дежа вю от обновяваща се скука, стоварена в медийното пространство, което нито си длъжен да следваш, нито да коментираш.

8. Спри позитивното мислене

Верно, направи го най-сетне. Просто мисли - това е достатъчно. Позитивното мислене не може да замести най-важната от привилегиите да бъдеш човешко същество - че имаш критичен разум, който може да претегля всичко и да го оценява спрямо качествата му, вместо наивно да вярваш, че вселената отговаря на настройката на ума ти и ти праща разни работи, които си си пожелавал (много дружелюбна тая вселена...) Въобще не се настройвай за каквото и да било: вместо това се довери на максимата на Никос Казандзакис, която гласи - "Не се надявам на нищо. Не се страхувам от нищо. Аз съм свободен човек". Кратко, просто и ясно. Опитай се да го превърнеш в твое правило и ще се почувстваш добре.

9. Не се консервирай вкъщи

Абе какво стана, цяло лято през вечер беше с приятели да гледате заедно европейското, а сега не си се виждал с никого от октомври насам. Какво нещо правят само 10 градуса разлика в температурата дори с най-добрите отношения...Вината обаче си е само ваша. Отказът от забавления през зимата е може би най-важната причина за лошото ти настроение. Няма по-голяма грешка от това да се превърнеш в онези хора, които просто чакат да дойде март месец, а като настъпи, все още мрънкат, понеже осъзнават, че март всъщност за нищо не става и трябва да се чака поне май, че да сложиш усмивката на лицето.

10. Отдай се на културен живот

Всъщност ноември и декември са най-благодатните месеци по отношение на културния живот. Концерти, четения, театрални представления - изборът е твой. Имаш много да наваксваш и сега е точният момент. Съветът ни е да избягваш постановки, в които преобладават актьори от телевизията - не, че нещо, ама тях тъй или иначе си ги виждал, а и в по-голямата част от случаите ще чакаш дълго на опашки за билет за нещо крайно банално. Вместо това дай шанс на непознатото и се остави да бъдеш изненадан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай