10 000 са с отнети книжки за шофиране на чашка

60% искат пълна забрана на каране на автомобил след употреба на алкохол

10 000 са с отнети книжки за шофиране на чашка | StandartNews.com

София. Само през тази година полицаите са отнели книжките на близо 10 000 шофьори, задържани да карат след употреба на алкохол. Това съобщиха от МВР при старта на кампанията "Алкохолът е лош шофьор", която се провежда за шести път. Нейно лице тази година стана актьорът Захари Бахаров.

От началото на годината алкохолът е бил причина за около 550 пътнотранспортни произшествия, при които 11 души за загинали. Благодарение на превантивните кампании броят им е по-малък в сравнение с миналата година, съобщи началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Антон Антонов.

Междувременно проучване на агенция „Естат" показа, че над 60% от пълнолетните българи смятат, че употребата на алкохол преди шофиране трябва да бъде абсолютно забранена.

Според данните 84% от анкетираните смятат, че алкохолът е една от основните причини за транспортни произшествия в България. Близо 60% от жителите на големите градове у нас имат познат, чието свидетелство за управление на МПС е отнемано заради шофиране след употребата на алкохол, а 47% твърдят, че са се возили в автомобил, чийто водач е пил.

В рамките на кампанията "Алкохолът е лош шофьор" е предвидено провеждането на тестове и превантивни интерактивни игри със специални очила, които ще демонстрират на участниците, как изглежда шофирането през очите на употребил алкохол водач. Кампанията, в която Пътна полиция е партньор, ще се проведе в седем града в страната – София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Шумен и Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай