10 храни за супер имунитет

Как да подсилим имунитета си във време на пандемия от коронавирус?

10 храни за супер имунитет | StandartNews.com

Как да подсилим имунитета си във време на пандемия от коронавирус? Ето 10 супер храни, които ще ни направят здрави и силни:

Цитруси

Цитрусовите плодове съдържат много витамин С - грейпфрут, портокали, мандарини, лимони, лайм, клементини. Те са и мощен антиоксидант.

Червени чушки

Червените чушки съдържат два пъти повече витамин С от цитрусите. Те също са богат източник на бета каротин. Хапвайки под различни форма червените чушки, ще си осигурите освен здрав имунитет, но и здрава кожа.

Броколи

Броколите са препълнени с витамини и минерали. Те са опаковани с витамините А, С и Е, както и с много други антиоксиданти и фибри. Броколите са едни от най-здравословните зеленчуци, които можете да поставите на масата. Ключът да запазим тяхната мощ непроменена е да ги готвим колкото е възможно по-малко или още по-добре, изобщо да не ги.

Чесън

Чесънът се среща в почти всяка кухня по света. Добавяте малко количество към храната си от него и това е задължително условие за вкус и крепко здраве. Още ранните цивилизации признават неговата сила в борбата с инфекциите. Освен това чесънът може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Джинджифил

Джинджифилът е другият помощник на здравия имунитет. Чай с мед и джинджифил ви прави защитени. Джинджифилът помага при възпаления, болно гърло, хрема, кашлица. Той помага за по-бързото възстановяване на организма при простуда, ангина и грип. Стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища. При грип и настинка се препоръчват инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.

Спанак

Спанакът също попада в този списък не само защото е богат на витамин С, но и на антиоксиданти и бета каротин, които помагат в борбата с инфекциите на имунната ни система. Подобно на броколите, спанакът е най-здравословен, когато се готви колкото е възможно по-малко, за да запази полезните си свойства.

Папая

Папаята е плод, който е с огромно съдържание на витамин С и редовната му консумация ви носи силен имунитет и по-бързо справяне с настинки и вируси. Папаята съдържа и храносмилателен ензим, наречен папаин, който има противовъзпалителни ефекти. Съдържа и голямо количества калий, витамини В и фолиева киселина, които са от полза за цялостното ви здраве.

Киви

Този плод е един от най-мощните имуноактиватори за човешкия организъм, изключително подходящ за защита срещу грипните вируси. Плодът е богат източник на витамини, флавоноиди и минерали. Съдържа повече витамин С от портокалите, и повече калий от бананите. Добър източник е и на бета-каротин.

Куркума

Куркуминът - основната съставка на куркумата, може да засили ефикасността на лекарствата срещу рак. Куркумата, освен основна съставка в кърито, е и уникално противовъзпалително средство, използва се и при лечение на артрит. Подправката е натурален антисептичен и антибактериален компонент.

Семки

Слънчогледовите семки също са пълни с ценни вещества, фосфор, магнезий, витамин B6 и витамин Е, който пък е мощен антиоксидант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай