10 билки които укрепват организма

Билковият чай е прекрасна, ниско калорична и релаксираща напитка

10 билки които укрепват организма | StandartNews.com
  • Билковият чай е прекрасна, ниско калорична и релаксираща напитка, която освен всичко е изключително полезна за здравето.Билките се използват от години за лечението на различни заболявания. Освен силният им аромат, те са богати на антиоксиданти. Някои проучвания доказват, че съставките в определени чайове могат да убият множество бактерии и намаляват риска от инфекции.Антиоксидантните съединения имат и друго важно свойство - те намаляват количеството на свободните радикали, които увреждат клетките в тялото и стават причина за появата на определени болести.

Преборете настинката с ехинацея

Ехинацеята е широко разпространена за лечение на обикновена настинка. Тя е мощна билка, която съдържа активни вещества, които подпомагат имунната система и облекчават болките при възпаления. Ехинацеята има и антиоксидантен ефект. В листата и цветовете на растението се съдържат полизахариди (вещество, известно с това, че активира имунната система).

 

Лайка срещу безсънието

Лайката е много популярна билка, която се използва по цял свят. Тя успокоява стомаха, облекчава подуването на корема и помага при лошо храносмилане. Лайката успокоява ума и помага да се отпуснете и да освободите напрежението. Някои хора са алергични към нея и трябва да избягват употребата.Ако имате проблем със заспиването, чаша чай от лайка преди лягане, определено може да даде чудесни резултати. Тя се бори с безсънието като успокоява тялото и ума и дава възможност на човек да заспи по естествен начин, без намесата на медикаменти.

 

Мента за добро храносмилане

Тази билка помага за по-доброто храносмилане. Ментата се препоръчва за хора с проблеми с червата, камъни в жлъчката и т.н. Чаша чай от мента ще облекчи гаденето и повръщането.Ако имате киселини в стомаха, не пийте чай от мента, понеже е възможно състоянието ви да се влоши. Интересно е и това, че ментовият чай облекчава и херпесите. Добрият аромат също е бонус, който не е за пренебрегване. Чаят от мента ще помогне и срещу лека кашлица, лека астма и определено ще понижи нивото на стрес в организма ви.

 

Лавандулата успокоява ума и тялото

Тази отвара може да повдигне и настроението ви в случай на депресия. Тя се използва от векове както с козметични, така и с медицински цели. Чаша чай от лавандула успокоява ума и тялото и води до лесно и спокойно заспиване. Лавандулата помага при лечение на метеоризъм, колики, чревни инфекции и разстроен стомах. Той може да се използва и чрез компрес на гърдите а облекчаване на кашлица, бронхит, астма, простуда и други респираторни проблеми. Чаят от лавандула може да се използва при деца и възрастни за намаляване на телесната температура по време на треска. Освен това, той има лечебни свойства и се използва за измиване на рани, порязвания и дори язви.

 

Маточина пази щитовидната жлеза

Чаят от маточина е изключително ефективен за успокояване на нервите и тревожността. Студени пакетчета с чай от маточина помагат за облекчаване на херпеси и дори генитални язви, причинени от вируса на Herpes Simplex. За лечение на тревожност, стрес и безсъние, смесете чай от маточина с валериан. Чаят от маточина помага и за регулиране на функциите на щитовидната жлеза. Ако смесите маточината с мента, това ще успокои стомаха и храносмилателния ви тракт. Чаят от маточина е полезен и за паметта, мозъчните функции и доброто настроение.

 

Шипката върши чудеса

Плодовете на шипката са едни от най-добрите източници на витамин С, който е много важен за имунната система, здравето на кожата и тъканите, както и за функцията на надбъбречната жлеза. Определено не пренебрегвайте шипката, когато решите да укрепвате здравето си.

 

Зелен чай за нисък холестерол

Зеленият чай носи много ползи за здравето, а това признание получава дори и от лекарите. Намалява риска от рак и инхибира канцерогена от тютюнопушенето. Зеленият чай съдържа мощни антиоксиданти, наречени полифеноли, които помагат за освобождаването от свободните радикали.Той предпазва от образуването на тумори. Зеленият чай понижава нивата на холестерола и триглицеридите и по този начин спомага за доброто здраве на сърцето. Понижава кръвното налягане и предпазва от кариеси и стоматологични проблеми. Зеленият чай е добър и в битката с различни вируси.

 

Глогът прави сърцето здраво

Листата, плодовете и цветовете на растението глог се използват в различни ароматизирани чайове. Смята се, че това растение съдържа флавоноиди, които помагат за подобряване на здравето на сърдечносъдовата система и разширяват кръвоносните съдове, което увеличава циркулацията на кръвта и намалява стреса. Чаят от глог помага при задържането на вода, като източва от тялото излишната сол.

 

Джинджифилът ни зарежда с енергия

Джинджифилът е енергизиращ стимулатор. Пиенето на чай от джинджифил стимулира добрата работа на храносмилателната система и същевременно успокоява. Джинджифилът е изключително полезен за хора, които често страдат от гадене. Той е полезен и за хора с артрит, заради противовъзпалителните си свойства.

 

Копривата спасява от болки в ставите

Чаят от коприва се прави от листата на копривата. Въпреки жилещите й способности, чаят от нея е един от най-добрите природни асортименти за защита от заболявания, включително анемия, високо кръвно налягане, артрит, ревматизъм, кашлица, простуда, инфекции на пикочните пътища и бъбреците и проблеми с пикочния мехур.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай