Звуци и образи сред руините на Сердика

Звуци и образи сред руините на Сердика | StandartNews.com

Инсталацията на Бил Виола даде старта на артфеста "Водна кула"

Уникален спектакъл гледаха почитателите на визуалните изкуства в подземието с древните останки на Сердика. За първи път световноизвестният видео артист Бил Виола показа у нас своя творба. С неговото "Посвещение" бе даден на стартът на осмото издание на арт феста "Водна кула", който продължава до 25 юни. Творбата, част от серията "Трансфигурации" от 2008 година, e 12-минутното видео.

То бе прожектирано върху 65-инчов вертикален плазмен екран със стерео звук. Със средствата на звуците и изображението американецът задава въпроси за съществуването, смъртта и раждането. Запазена марка за артиста са съчетаването на напълно нови медии в изкуството с основни философски и мисловни модели на човека. Любопитното е, че докато течеше представянето на артиста в София, негова ретроспекция имаше в Гранд Пале в Париж и в катедралата "Сент Пол" в Лондон.

Роденият в Ню Йорк Виола е една от водещите фигури за цяло поколение артисти през 70-те години на миналия век. Завършва университета Сиракуза в Ню Йорк, където учи визуално изкуство при Джак Нелсън и електронна музика при Франклин Морис. През 70-те прекарва година и половина във Флоренция, където работи като директор продукция в едно от първите арт видеостудиа в Европа. След това се отдава на пътешествия до екзотични места като Соломоновите острови, о. Ява, о. Бали и Япония. По време на тези пътувания изучава местните традиционни изкуства.

Днес Бил Виола е смятан за пионер на видеоарта. Известен е със своите инсталации, големи колкото цяла стая. Те обгръщат зрителя със звук и много екрани с движещи се образи. Така Виола създава вълнуващи изображения с романтичен привкус, но чрез съвременни дигитални средства. Вече 35 години
американецът твори своите видеа, звукови среди, пърформанси с електронна музика, телевизионни филмчета.

Прожектира ги в музеи и галерии по цял свят, а някои от тях са част от престижни колекции. Текстовете му са преведени на много езици. Не малко от творбите му черпят вдъхновение от дзен будизма, ислямските суфи поети и християнския мистицизъм.

Пърформансите и другите артпрояви на феста продължават до 25 юни.

Звезди пее Дио за Пеци

Звезди от "Ахат", както всяка година, организира лайв, посветен на творчеството на Рони Джеймс Дио. Концертът е на 25 юни в бар RockIT, но този път има специална кауза. На фона на хитове на великия рокаджия ще бъде почетена паметта и на българската легенда Пеци Гюзелев. Средствата, събрани от входа, ще се прибавят към фонда за паметник в Каварна на прочутия китарист, вокал и композитор от "Щурците". Групите "Аналгин" и "Торнадо" също ще забият парчета на Дио, на "Рейнбоу" и на "Блек сабат". Началото е 21 ч, а входът е 7 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай