Звездопад в Операта

Звездопад в Операта | StandartNews.com

Билетите за грандиозното зрелище на 31 декември се разграбиха от българи и чужденци

Новогодишният концерт ще е истинска наслада за душата, обещават хората на Пламен Карталов

Новогодишният гала концерт на Софийската опера и балет ще бъде голямото събитие на 31 декември в столицата. Билетите за грандиозното зрелище бяха изкупени като топъл хляб, похвалиха се хората на Пламен Карталов. Академикът вече е готов с тостовете към шампанското, което ще се лее из прекрасните салони в музикалния храм в чест на 2016-а. Празничните спектакли в програмата "Рождество Христово" е нова творческа концепция.
За бляскавото представление на сцената излизат

30 солисти, оркестърът и балета... Между тях са Цветана Бандаловска, Радостина Николаева, Владимир Стоянов, Цветелина Василева, Кирил Манолов, Мартин Илиев, Костадин Андреев, Даниел Острецов... Публиката ще аплодира фрагменти от оперите "Борислав", "Орфей и Евридика", "Адриана Лекуврьор", "Манон Леско", "Фалстаф", "Отело", "Луиза Милер", "Атила", "Трубадур", Риголето", "Сватбата на Фигаро", "Танхойзер", "Фауст", "Севилският бръснар", "Веселите уиндзорки".
Марта Петкова, Катерина Петрова, Дарина Бедева, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Росен Канев и колегите им ще танцуват в откъси от "Лебедово езеро", "Лешникотрошачката", "Джоконда", "Дон Кихот", "Баядерка", "Гаяне".

Соло тромпети и валдхорни ще звучат за "Музика на водата" на Хендел. Диригент на вечерта е Григор Паликаров, режисьор е Пламен Карталов.
По традиция галата започва с филмова ретроспекция на дейността на Операта през календарната 2015-а година. Въпреки кризата в културата трупата на Карталов записа блестящи премиери и събития по света и у нас. Тя обогати репертоара с непоставяни досега автори и творби, представи суперпродукции на открито в Парка на Военната академия в столицата, пред катедралния храм "Свети Александър Невски" и гастролира в Бразилия и Япония. За първи път в Югоизточна Европа бг артистите реализираха Вагнеровата тетралогия "Пръстенът на нибелунга" и обраха овациите за сензационния си успех не само в България, но и в Германия.

Стотици заклети вагнерианци идваха в България специално за спектаклите на Софийската опера. Над 4000 почитатели на големия композитор от цял свят се събраха във фестивалния театър в историческия баварския град Фюсен, за да чуят и видят българската версия. Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер поздрави нашите певци и музиканти. "Фюсен е добра сцена - оттук тръгва духовна и свързваща линия с творбата на Вагнер", написа им той. С "Тристан и Изолда" те гостуваха на фестивала в Любляна, с "Пръстенът на нибелунга" в Бавария, с "Турандот" и "Княз Игор" в Япония - шесто турне, с "Пепеляшка" в Румъния, с балета "Лешникотрошачката" в Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай