Звездопад в Стара Загора

Изпратиха кинофеста „Златната липа“ 2021 с бляскава церемония

Звездопад в Стара Загора | StandartNews.com

Осмото издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ 2021 вече е в историята – на стилна церемония снощи авторитетното международно жури с председател проф. Божидар Манов връчи наградите на отличените филми в категориите най-добра мъжка роля, най-добра женска роля, най-добра режисура и най-добър филм, както и наградата на Съюза на българските филмови дейци.

Наградата за най-добър филм беше присъдена на филма на Даниеле Лукети от Италия „Връзки“ (2020). Статуетката „Златна липа“ беше връчена от члена на журито, легендарният полски режисьор Филип Байон, а от името на създателите на италианската лента я получи директорът на фестивала Магдалена Ралчева.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци отиде при филма от Финландия „Хелене“ (2020), който получи и статуетка „Златна липа“ за най-добра женска роля на актрисата Лаура Бим. Наградата на СБФД беше връчена от председателя на журито – известният кинокритик проф. Божидар Манов, а от името на наградените я получи актрисата от ДТ „Гео Милев“ Светла Тодорова, която участва в създадения от учениците на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ късометражен филм „Забранявам!“, представен в програмата на „Златната липа“. Статуетката „Златната липа“ за най-добра женска роля беше връчена от члена на журито Камен Балкански, а я получи актрисата от ДТ „Гео Милев“ Галя Александрова.

Наградата за най-добра мъжка роля ще замине за Германия. Журито присъди статуетката „Златна липа“ на немския актьор Ларс Ейдингер. Тя беше връчена на актрисата от ДТ „Гео Милев“ Диана Найденова от члена на журито от Русия, актрисата Елена Морозова.

Наградата за най-добра режисура получи българският филм „Страх“ (2020) на режисьора Ивайло Христов. Престижната статуетка беше връчена от френския кинорежисьор Антоан Рембо, а от името на режисьора я получи примабалерината и художествен ръководител на балета към Държавна опера Стара Загора – Силвия Томова.

„Селекцията на фестивалната програма наистина издава една много качествена, амбициозна и резултатна работа. Тези 40 филма от 16 европейски страни са наистина забележително постижение за един фестивал, който е все още в ранна възраст – има само 8 издания“, това отбеляза в словото си при закриване на фестивала председателят на журито проф. Божидар Манов. „Позволявам си да мисля, че сме постигнали обективност при оценяването на филмите, тъй като имахме пълно единодушие. Трудно се постига такова единодушие, но то се получава лесно, заради безспорните качества на отличените филми. Когато филмът защитава сам себе си, не е необходимо да протичат тежки дискусии.“

Въпреки трудните условия, в които трябваше да бъде проведено това издание на „Златната липа“ заради пандемичните ограничения, фестивалът протече на изключително високо ниво. Неговият директор и създател Магдалена Ралчева благодари за безрезервната подкрепа на община Стара Загора, на останалите спонсори, на Държавна опера Стара Загора за подкрепата и най-вече на многобройната публика на фестивала, която беше изпълнила залата до максимално позволените 50% и по време на церемонията по закриване на събитието.

В по време на церемонията прозвучаха изпълнения на хора към Държавна опера Стара Загора, а акапелното изпълнение на фолклорни песни от децата на ансамбъл „Жарава“ към читалище „Родина“ в Стара Загора“ предизвикаха поредните бурни аплодисменти. И така – до следващото издание на „Златната липа“ през 2022 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай