Звездата от "Сладък живот" отлетя при Фелини

Звездата от "Сладък живот" отлетя при Фелини | StandartNews.com

На 83-годишна възраст в Италия почина звездата от шедьовъра на Федерико Фелини "Сладък живот". Анита Екберг е издъхнала в болница недалеч от Рим. Макар филмът на Фелини от 1959 г. да не бе първият в нейната кариера на фотомодел и актриса, шведката спечели световна известност именно с ролята си в него.

Сцената, в която русокосата бивша "Мис Швеция" водеше за ръката във фонтана "Треви" Марчело Мастрояни, е класика в киното.

"Повтарях тази сцена непрекъснато цяла нощ по време на снимките и не се спънах нито веднъж. На Марчело пък му беше студено, затова изпразни цяла бутилка уиски. Падна три пъти и трябваше все да го подсушават. Накрая му сложиха гумени ботуши под панталоните", спомня си дивата.

През последните години пищната на младини шведка водеше затворен живот и дори се бе обърнала за материална помощ към фонда на името на Фелини. Тя живееше сама в санаториум за възрастни близо до Рим. Движеше се в инвалидна количка заради счупени кости. Била е омъжвана два пъти от 1956 до 1959 г. за английския актьор Антъни Стийл и от 1963 до 1975 г. за американския актьор Рик ван Натър. "Дали се чувствам самотна? Да, в известен смисъл. Но не съжалявам за нищо. Обичала съм, плакала съм, чувствала съм се полудяла от щастие. Печелила съм и съм губила. Нямам съпруг, нито деца", признава тя пред в. "Кориере дела сера" преди няколко години.

Анита Екберг е толкова желана на времето си, че почти няма звезда, която да не й предлага брак. Франк Синатра иска да се ожени за нея. Джани Аниели, покойният собственик на ФИАТ и известен разбивач на женски сърца, поддържа тайна връзка с красавицата години наред.

Режисьорът Дино Ризи непрекъснато я преследва, но тя не му обръща внимание.

През 1956 г. актрисата беше номинирана за "Златен глобус" за обещаваща млада звезда. През същата година тя взе участие в снимките на екранизация на "Война и мир" заедно с Одри Хепбърн и Хенри Фонда. През втората половина на 60-те години Анита се мести да живее в Италия и работи за десетки европейски продукции, които обаче не блестят с качество и успех. Изключение правят може би само автобиографичните й участия в "Клоуните" и "Интервю" на Фелини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай