Журналистка извади скандални факти за Вапцаров

Фактите са събрани в книгата „Оловна тишина - Историята на един разстрел”

Журналистка извади скандални факти за Вапцаров | StandartNews.com

Комунистическите лидери и активисти определят Никола Вапцаров като предател, а заради опита да се самоубие го наричат капитулант. Това са само част от фактите събрани в книгата на писателката и журналистка Ивайла Александрова „Оловна тишина - Историята на един разстрел”, предаде Дарик.

Тя я пише 9 години, като е проучила редица документи свързани с неговия арест, показанията които дава пред полицията, дните му в затвора и така разкрива неочаквани факти, пазени ревниво в тайна, повече от 80 години.

През март 1942 г. след продължителни агентурни действия полицията извършва арести на над 750 комунисти и безпартийни нелегални. Впоследствие 62-ма от тях стават подсъдими по дело, станало известно като процес срещу ЦК на Българската работническа партия. Повдигнати са им обвинения за сътрудничество и помагателство на терористична група, финансирана от чужда държава във време на война. Сред тях е и Вапцаров.

Срещу него са събрани безспорни доказателства и самопризнания в които той предава над 30 от съратниците си. Делото е засекретено при комунизма, а на практика всички, не само Вапцаров, при показанията си предават всички, изтъкна Ивайла Александрова пред Дарик.

"Той е имал феноменална памет. Едно и също като показания изговаря три пъти устно, а след това и писмено. И в двата вида показания той споменава една случка, нещо което очевидно много го е разтърсило. Това е написването на стихотворението "Хроника". Към написването на това стихотворение го подтиква неговия началник в конспиративната дейност Цвятко Радойнов. Когато Радойнов прочита стихотворението заявява, че това не е правилно от идеологическа гледна точка, след което Вапцаров изгаря произведението си", разказа писателката.

Авторката отбеляза, че по време на устните показания, Никола Гешев принуждава Вапцаров отново да напише стихотворението и той го прави. Александрова твърди, че е намерила оригинала на творбата. 

"Феноменално е да напишеш стихотворение, по време на разпит, но никой поет не може да напише стихотворение, ако са го били преди това, разбирате ли?", реторично попита тя. 

"Ситуацията е била "всеки срещу всеки" или "всички са предали всички", вероятно поради желанието за оцеляване. Вероятно Никола Гешев им е обещавал живот", сподели Александрова.

"Всичко, което е говорено до момента за Вапцаров се оказа невярно. Той заявява пред съда, че никога не е бил член на комунистическата партия, а е симпатизирал на една идея. Той е бил идеалист, което опровергава още една измишльотина на комунистическата манипулация", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай