Жив US класик в Народния

Жив US класик в Народния | StandartNews.com

Бойко Илиев се разминава за малко със световния драматург в Ню Йорк

Георги Кадурин и Емануела Шкодрева са съпрузи в "Манхатън, 2-ро авеню" на Нийл Саймън

Георги Кадурин и Емануела Шкодрева са страхотна двойка в "Манхатън, 2-ро авеню" - най-новото заглавие в афиша на Народния, чиито премиери ще бъдат през май. Отличните актьори, които репетират на Четвъртия етаж, са съпрузи
в една от най-популярните пиеси на Нийл Саймън. Култовият американски драматург, който притежава "Пулицър", три награди "Тони" и три номинации за "Оскар", винаги печели публиката с прозренията си за гадните проблеми на съвременната цивилизация, за драмите на личността в урбанизирания свят, за посегателствата на пошлостта към духовността. Мел Едисън остава без работа на 54 насред страшна икономическа криза. Големият въпрос е дали ще изплува от маниите и страховете си или ще потъне в тях, примирен с жестокостта в консуматорското общество. До него е Една - домакинята, която трябва да се превърне в дама с възходящата кариера. В апартамента на семейство Едисън на 2-ро авeню в престижния квартал Манхатън в Ню Йорк текат огромни лични и социални метаморфози. "Всъщност това е пиеса за любовта, която оцелява, когато двама души са обединени от обща кауза и се греят край огъня на чистата си обич", категорична е очарователната Емануела Шкодрева.
Нийл Саймън, който гони 90-те, логично е сред най-любимите автори на Бойко Илиев.

Известният режисьор за малко се разминава с него в театъра в Манхатън, който носи името на изключителния драматург. "Отидох на представление, очаквайки да го видя на живо, но се оказа, че заварих Сам Шепърд", връща лентата Бойко. Когато неговият спектакъл "Ню Йорк, Плаза хотел" по Нийл Саймън гостува през 90-те в Стара Загора, се оказва, че е последното представление за големия Георги Георгиев-Гец. "Стана му зле и малко след това си отиде. Беше страхотна постановка - с Таня Масалитинова, Кольо Анастасов, Мария Стефанова", спомня си Бойко. Сега той отново е очарован от текста на Саймън. "Пиесата е писана преди 30 години, но е все така плашещо актуална. Героите в "Манхатън, 2-ро авеню" - сменихме името със съгласието на агенцията на Нийл Саймън - е за човеците, които се опитват да оцелеят в силно невротизирания и притискащ ги свят. Те, въпреки всичко, се забавляват с живота - живеят го с черен хумор, ирония и самоирония. И Мел, и Една са наясно, че има само напред - и то, когато хванеш лопатата, както буквално го прави той", коментира Бойко Илиев.

Нийл Саймън е автор на повече от 40 бродуейски пиеси и на много филмови сценарии. През 2006-а получава наградата за американски хумор "Марк Твен", присъждана от центъра "Кенеди". На тържествената церемония Робърт Редфорд казва: "Според някои Нийл Саймън е най-успешният драматург след Шекспир. Единствената разлика между тях е, че Нийл Саймън е по-продуктивен и продължава да пише."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай