Женски десант в Кан

Робърт де Ниро получи сочна целувка от венецуелския актьор Едгар Рамирес. Вчера те представиха филма си "Ръце от камък", посветен на легендарния панамски боксьор Роберто Дуран

Женски десант в Кан | StandartNews.com

Ларс фон Трир вече не е персона нон грата, снима филм за сериен убиец

Дамите са по-силни отвсякога на тазгодишния фестивал

Големите властелини на тазгодишния фестивал в Кан са жените - режисьори и актриси. Те поставиха сериозни въпроси като мястото на нежния пол в седмото изкуство. Миналата година най-престижното киносъбитие на Стария континент беше критикувано, че само два филма, режисирани от дами, бяха селектирани в конкурсната програма. Тази година процентът е малко по-висок - три, което прави около 15 на сто. Още не минал и половината фестивал, и трите продукции вече бяха представени - англичанката и носителка на "Оскар" за късометражен филм Андреа Арнол с "American Honey", френската актриса Никол Гарсия с "From the Land of the Moon" и германката Марен Аде с "Тони Ердман".

На Ривиерата беше и една от малкото дами режисьори отвъд океана. Джоди Фостър представи новия си филм "Пулсът на парите" ("Money Monster") извън състезателната програма - всъщност единственият "дамски" извън основната селекция. Актрисата е сред любимците на Кан още от 12-годишна, когато заедно с Робърт де Ниро представят "Шофьор на такси" на Мартин Скорсезе. "Вижданията на големите кинокомпании за жените не са се променили - каза Фостър пред журналисти. - Те се страхуват, че ние сме прекалено голям риск. Навремето на снимачната площадка имаше само една жена, която изпълняваше ролята на майката на моя персонаж, ако оставим настрана гримьорката."

Според нея икономическата несигурност и напредъкът в технологиите са накарали ръководителите на филмови студиа да бъдат повече отвсякога предпазливи и да не поемат рискове. Звездата от филма Джордж Клуни също смята, че въпросът трябва да се разгледа на макрониво. Той каза още, че в Холивуд има списък с преобладаващо мъжки режисьори, които получават най-големите продукции. "Трябва да разширим този списък значително", каза вечният секссимвол, който беше придружен от старата си приятелка Джулия Робъртс, също звезда във филм, и съпругата си Амал Клуни.

Кръстен Стюарт, която участва в два филма в Кан, също изказа мнение. Тя вярва, че в следващото поколение кинаджии полът на човека зад камера няма да има никакво значение. Любимката в Кан Марион Котияр е другата дама с две участия. Във филма на Никол Гарсия тя е омъжена жена от Втората световна война, която се влюбва във ветеран от бойните полета. "Никол много се вдъхнови, тя носи в себе си огъня, страстта и лудостта на героинята", каза Марион. Вторият филм с нейно участие е "ItТs Only the End of the World" ("Това е само краят на света") е на канадеца Ксавие Долан.

Край Ривиерата изтекоха новини и за новия проект на скандалния датски режисьор Ларс фон Трир. Той беше обявен за персона нон грата на фестивала през 2011-а, след като изказа симпатии към Хитлер и нацистите по време на премиерата на филма си "Меланхолия". Оттогава обаче директорът на форума Тиери Фремо е казвал, че режисьорът вече не забранен в Кан и е добре дошъл в бъдеще с новите си филми.

Лошото момче на европейското кино започва снимки през август на най-новия си проект, който трябваше да бъде сериал. Но създателят на "Антихрист" и "Догвил" обяви през февруари, че е решил да превърне "The House That Jack Built" ("Къщата, която Джак построи") в пълнометражен филм. Трилърът, който се чака през 2018 г., е с бюджет 8,7 милиона евро. Сериен убиец е този път главният герой на Трир. Историята се разказва от негова перспектива и се развива през 10-20 години. Актьорите в копродукцията между Франция, Германия, Швеция и Дания, все още не са избрани. "Това ще бъде филм за убиийства, какъвто не сте виждали преди. Сюжетът ще се развива подобно в последния му филм "Нимфоманка", заяви в Кан Луис Вест, един от продуцентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай