"Земя на номади" спечели "Оскар" за филм № 1

Франсис Макдорманд с поредна статуетка за най-добра актриса в главна роля

"Земя на номади" спечели "Оскар" за филм № 1 | StandartNews.com

"Земя на номади" спечели "Оскар" за най-добър филм. Франсис Макдорманд грабна наградата за най-добра актриса за "Земя на номади", това е нейният трети "Оскар". С победата си 63-годишната Макдорманд попада в елитния клуб на актьорите с по три награди, който включва Мерил Стрийп, Даниъл Дей-Луис и Джак Никълсън. Рекордът от четири актьорски отличия на киноакадемията принадлежи на покойната Катрин Хепбърн, предаде БТА. 

"Земя на номади" е за финансово затруднени хора, живеещи във ванове, пътуват из Америка и се захващат с различни работи в опит да свържат двата края. Създателката му Клои Чжао стана първата азиатка и едва втората жена след Катрин Бигълоу, удостоена с приза за режисура.

Сър Антъни Хопкинс взе статуетката за най-добър актьор за филма "Бащата". Осемдесет и три годишният Хопкинс стана най-възрастният актьор, отличен с "Оскар". Досега рекордът принадлежеше на Кристофър Плъмър, който почина през февруари тази година. Това е втора награда на киноакадемията за Антъни Хопкинс. Първият си "Оскар" британският актьор печели за знаковата си роля на Ханибал Лектър в "Мълчанието на агнетата".

Южнокорейката Юн Ю-джун, която спечели приза за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си във филма "Минари", е на 73 - известна телевизионна и филмова актриса в родината си. Тя е първата корейка, номинирана за "Оскар" и спечелила отличието, както и втората азиатка с награда в категорията. Юн Ю-джун триумфира с приза за най-добра актриса в поддържаща роля повече от четири десетилетия след Мийоши Умеки, отличена през 1958 г. за изпълнението си във филма "Сайонара".

Роденият в Лондон Даниел Калуя получи "Оскар" за най-добър поддържащ актьор, изпълнявайки едната от двете главни роли - на лидера на Черните пантери Фред Хамптън, във филма "Юда и черният месия". Изпълнителят на другата централна роля Лакийт Станфийлд също се съревноваваше в поддържащата категория.

В категориите за най-добър адаптиран и оригинален сценарий бяха отличени съответно Флориан Зелер и Кристофър Хамптън за "Бащата" и Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал", който има общо 5 номинации. Филмът проследява как Каси замисля отмъщение на хората, отговорни за изнасилването на най-добрата й приятелка, и за тези, които са я разочаровали след това. "Всичко, коeто мога да кажа е, че се опитвам много силно да не плача, което е ужасно трудно като англичанка, тъй като англичаните винаги плачат. Този филм беше направен от най-невероятните хора на света за 23 дни и те вложиха в него напълно  своята гениалност, хумор и любов. Трябва да благодаря на толкова хора и се чувствам притеснена, че съм тук сама", каза Фенъл. В категорията за анимация беше отличена продукцията "За душата" на студио "Пиксар". /

Ето и пълният списък на спечелилите "Оскар" на 93-ата церемония на Академията за кинематографично изкуство и наука, предаден от Асошиейтед прес:

- Най-добър филм - "Земя на номади"

- Най-добра актриса - Франсис Макдорманд за "Земя на номади"

- Най-добър актьор - Антъни Хопкинс за филма "Бащата"

- Най-добър режисьор - Клои Чжао за "Земя на номади"

- Най-добра актриса в поддържаща роля - Юн Ю-джун ("Минари")

- Най-добър актьор в поддържаща роля - Даниел Калуя ("Юда и черният месия")

- Най-добър оригинален сценарий - Емералд Фенъл "Момиче с потенциал"

- Адаптиран сценарий - Флориан Зелер и Кристофър Хемптън за филма "Бащата"

- Международен филм - "Още по едно" на датския режисьор Томас Винтерберг

- Грим и прически - "Ма Рейни: Майката на блуса"

- Костюми - Ан Рот за "Ма Рейни: майката на блуса"

- Звук - "Без звуци в живота"

- Късометражен игрален филм: "Двама далечни непознати" (Two Distant Strangers')

- Късометражен анимационен филм - "Ако нещо се случи, обичам те" ("If Anything Happens I Love You'')

- Пълнометражен анимационен филм - "За душата"

- Късометражен документален филм - "Колет"

- Пълнометражен документален филм - "Моят учител октопода", "Време", "Time.''

- Визуални ефекти - "Тенет"

- Дизайн на продукция - "Манк"

- Операторско майсторство - "Манк"

- Монтаж - "Без звуци в живота" 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай