Засилваме културното сътрудничество с Турция

Засилваме културното сътрудничество с Турция | StandartNews.com

"Успехът на изложбата „Епопея на тракийските царе: археологически открития в България", представена в Лувъра, ме зарадва, а това показва, че България трябва да се рекламира повече по света", отбеляза посланик Сюлейман Гьокче

Министърът на културата Вежди Рашидов прие вчера извънредния и пълномощен посланик на Република Турция у нас Н. Пр. г-н Сюлейман Гьокче. В проведения разговор, който се състоя в Министерството на културата, бе потвърдено, че отношенията между България и Турция са традиционно близки, приятелски и добросъседски, а двустранният ни диалог през последните години продължава да се развива все по-успешно.

От българска страна в срещата взе участие и проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.
В хода на разговора Н. Пр. г-н Сюлейман Гьокче поздрави министър Рашидов и неговия екип за откриването на новата Национална галерия „Квадрат 500" в София. Официалното откриване на новия български музей е настина едно значимо събитие и голям ваш успех, подчерта посланикът на Република Турция. Дипломатът поздрави също така министър Рашидов и за впечатляващата изложба „Епопея на тракийските царе: археологически открития в България", която бе открита на 15 април 2015 г. в Лувъра и включва 1628 експоната от фондовете на 17 български музея.

„Научих за това с какъв голям интерес тази изложба е посрещната във Франция и това ме зарадва, разбира се, но не ме и изненада - аз съм виждал част от тези възхитителни тракийски съкровища при посещенията ми във вашите музеи", допълни посланик Сюлейман Гьокче.

„Нашето желание е България да се рекламира повече по света. Колкото по-добре се развива България и колкото повече тя просперира, това ще е добре и за нас, за нашата страна. И това е съвсем естествено – всеки иска при неговите съседи да има стабилност и добър стандарт и държавите им да се развиват успешно и възходящо", изтъкна посланикът на Р. Турция Сюлейман Гьокче.

Турският дипломат и министър Вежди Рашидов се договориха страните ни да активизират сътрудничеството в сферата на опазването и съхраняването на недвижимото културно наследство, както и в противодействие на незаконния трафик на антики и културни ценности.

„Има какво полезно да научим и от опита на Турция в развитието на културния туризъм, това „перо" от години носи немалко приходи за южната ни съседка", посочи министър Рашидов.

Министърът на културата Вежди Рашидов разказа на посланик Гьокче, че преди две седмици е инспектирал и хода на ремонтните, реставрационни и консервационни работи на българската Желязна църква „Свети Стефан" и Метоха ни в Истанбул.

„Иска ми се цялостната реставрация на уникалната ни Желязна църква „Свети Стефан" на Златния рог да завърши колкото се може по-скоро", отбеляза министър Рашидов. Той запозна турския посланик и с проекта ни за разкриване в приземния етаж на Българския метох, който се намира в непосредствена близост с Желязната църква, на музейна експозиция, свързана с дейността на българската общност по време на Възраждането.

Както е известно, възстановяването и консервационните работи по сградата на построения в средата на 19 век Метох започнаха през м. ноември 2014 г. В Метоха ни е имало приют, редакция, печатница, училище и еминария, там са списвани и печатани и над 20 български вестника и списания, с което той се превръща в истинска люлка на българското духовно и национално възраждане.

По време на срещата турският дипломат отбеляза, че е необходимо да се вземат и мерки за извършване на ремонт на джамията "Ибрахим паша" в Разград, изграждането на която е започнало през 16 век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай