Защо не си говорят децата на Баш майстора

Преди 21 години Кирил Господинов си отиде огорчен и самотен

Защо не си говорят децата на Баш майстора | StandartNews.com

Преди 21 години през април си отиде Кирил Господинов – един от най-известните актьори в киното на соца. Той създаде атрактивни и ярки екранни персонажи, но народът го помни най-вече като Баш майстора от комедиите за съвременния Бай Ганьо. Погребан е в Тервел, но се говори, че синът му и дъщеря му – и двамата с дипломи от ВИТИЗ, не са били по едно и също време край гроба на баща си. Те от години не общуват, твърдят запознати с битието им. Нямат имоти за делба, просто никога не са близки, защото са от различни майки.        

Веселина Господинова, чиято майка е професор Мирослава Кортенска – видната театроведка, която си отиде заради усложения след ковид, живее с двете си деца, Кирил и Вивиан, в Холандия. Във времето тя написа книги за живота на Кирил Господинов, представяше из България изложби с фотоси от живота и ролите му, организираше прожекции на филмите му.

Николай, който е копие на баща си, избягва всякаква публичност. Преди няколко години се появи във „Фамилно“ по телевизия България он еър, но нищо повече. В профила му във фейсбук пише, че е мениджър в американска компания за печатни технологии. Той е щастливо женен, а дъщеря му Александра е на 34. Никой не знае коя е майката на Николай. Смята се, че той е дете на малолетна фенка на Кирил Господинов, която оставя бебето си в социален дом в Годеч. Когато Кирил Господинов узнава за това, за първи път използва популярността си и успява да открие сина си. Отглежда го сам. По това време е студент във ВИТИЗ и приема всякаква черна работа, за да кърпи домашния бюджет и да праща пари на майка си на село, която се грижи за Николай през лятото.  

Кирил Господинов е роден в много бедно семейство. Баща му, който е бъчвар, го кара с каруцата до Провадия, където юношата се записва в театрална трупа. Никой от роднините не е ходил нито на театър, нито на кино. Когато след години в селското кино дават „Тримата от запаса“, никой не може да повярва, че „наш Киро“ е стигнал толкова далеч, че се снима с Парцалев и Анастасов.

Любопитно е, че любимата роля на Кирил Господинов в киното не е тази на Баш майстора Рангел Лелин. Харесва се повече като Спас в „Шведски крале“, а в театъра се гордее като изпълнител на Боримечката.

Но въпреки това Кирил Господинов нито за миг не се отрича от Баш майстора, нито пък го осъжда заради неговите простотии. Актьорът е заел черти за Баш майстора от прототип – негов чичо, обикновен строител, който оформа косата и мустаците си с мрежичка. За да е по-достоверен, Кирил Господинов моли приятел зъболекар да му „облече“ два предни зъба с метал.

След 10 ноември актьорът отваря магазинчето „Пескара“, в което продава сандвичи. Трудно понася шокираните погледи на клиентите си. Бизнесът не върви и през 1993 г. затваря. Лебедовата му песен на сцената е във Варненския театър – като д-р Ранк в „Нора“ на Ибсен.

Кирил Господинов, който никога не е имал собствен апартамент или вила и винаги кара стари автомобили, няма навик да се моли за роли. За последно играе в „Другият наш възможен живот“ – там е бащата на Ваня Цветкова, която си партнира с Иван Иванов. Баш майстора получава пенсия от 120 лева, но не иска да додява на децата си. Неговият живот е низ от драми, от които той никога не се оплаква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
фен
преди 3 седмици

Чак пък от малолетна. Не бъркайте малолетна/до14 години/, с непълнолетна/14-18/години!

Откажи
Лев
преди 3 седмици

Голям ...прекрасен АРТИСТ...това са големите....от онова...лошото време....всичко добро е от тогава...как смърди днес...

Откажи