Неделя,

Защо хората гледат "Игра на тронове"

От: Агенция Стандарт -
245
Защо хората гледат "Игра на тронове"
A
A
A

Романите от поредицата "Песен за огън и лед" от Джордж Р. Мартин, чиято първа част е "Игра на тронове", са изключително популярни, въпреки големият брой герои и заплетеният сюжет, защото съответстват на реалния живот, съобщава вестник "Дейли мейл", цитиран от Дарик

Британски математици анализираха поредицата, за да открият тайната на популярността й. Те установиха, че макар и романите да са изпълнени с дракони, кървави битки и кланета, те са по-реалистични, отколкото човек предполага. Отношенията между героите в тях приличат на тези в действителността.

В книгите има 2004 героя, които общуват повече от 41 000 пъти. В отделните глави обаче действието съответства на това, което може да бъде обхванато от човешкия мозък, защото са написани през погледа само на 14 души. Това се преобразува в 150 връзки, които не пренатоварват читателя. Макар и поредицата да е изпълнена със смърт и батални сцени, изследването на учените от Оксфорд и Кембридж показа, че те имат смисъл за хората и съответстват на събитията в живота.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com