Юксел Кадриев: Истинският живот за мъжа започва на 50

Новинарят издава първата си стихосбирка

Юксел Кадриев: Истинският живот за мъжа започва на 50 | StandartNews.com

Първата стихосбирка на Юксел Кадриев се нарича "Намираш. Губиш. Получаваш". Тя е под редакцията на големия композитор, поет и певец Михаил Белчев и разкрива една голяма любов на водещия на bTV Новините - писането.

"Както казва Мишо Белчев, истинска смелост е да отвориш душата си. В началото не бях съвсем сигурен какво означават тези думи. Последната стъпка преди да издам книгата е наистина да отворя душата си, защото знаех, че поне един човек ще я купи и поне един човек ще погледне вътре в мен, скришом", споделя той в ефир за нуждата от смелост, когато се издава книга. 

В предоговра към книгата Михаил Белчев пише - "живеем във време без усещане за романтика". Съгласен с тези думи, Юксел Кадриев заявява: "Ние често забравяме, че по тези ширини сме повече търпеливи, отколкото толерантни. В последните години романтиците ги смятат за луди. Живеем във времето на прагматиците". 

Водещият на bTV Новините споделя още, че пише винаги, когато нещо го разтърси, без значение дали чувството е положително, или отрицателно.  "Трябва да е достатъчно силно. Това провокира душата и мисълта ти да сглоби вътре в себе си едни рими и изречения, които после да запишеш на бързо на белия лист, да ги оставиш да отлежат".

Не помни първото си стихотворение, само някои неуспешни опити за писане в трети клас. Започва да си позволява да пише преди 5 години. Показва стиховете си на само на един-двама от най-близките си. Те го насърчават както да продължава да пише, така и за издаването на книгата. 

"Мечтите са тези, които ни различават от всички останали бозайници. Мечтите ни карат да гледаме нагоре. Дори хората, които не в ярват, и в най-тежките, и в най-щастливите си моменти поглеждат нагоре. И само този поглед е способен да ни изтегли от блатото на глупостта и ежедневието. Всеки ден ние се лутаме, самата гравитация ни дърпа надолу. И само погледът нагоре ни кара да започнем да се изкачваме стълба по стълба, за да стигнем накрая и да кажем "Благодаря ти, боже!".

Юксел означава "буен поток". Точно такъв е бил той в детството си. Този период от живота си свързва най-вече с безгрижие. 

"В днешни дни хората знаят, че съм най-буен, когато мълча. Детството го свързвам с това как бягахме да се къпем на Дунав, ходехме лятно време да берем дини, череши... Надявам се и днешните деца да имат тази възможност да живеят безгрижно. На нас ни се налагаше да помним всички телефонни номера наизуст. Колко често днес се плацикаме в коритото на мобилните устройства и забравяме да се потапяме в океана, който една книга може да нарисува. Седим, цъкаме.. А друго е да отвориш книгата и да я помиришеш. Един човек да докосна с моята книга, ще е имало смисъл."

Малко преди да навърши 50 години, признава: "Тепърва предстои голямата веселба в живота ми. Истинския живот на един мъж започва от 50-те. Аз имам още 2 години да се подготвя за купона. 

Един от стиховете му е посветен на плача, а сълзата за него е най-чистата течност във вселената, която може да очисти и тъгата, и душата. 

Не се страхувай да плачеш.

Плачът измива душата.

Не се страхувай да плачеш.

Плачът измива сърцата.

 

Не се страхувай да плачеш.

Плачът ни буди засмяни.

Не се страхувай да плачеш.

Плачът е дар за избрани.

Не приема плача за слабост, защото човек, след като е плакал, гледа с други очи в живота. Новината, която мечтае да съобщи в ефир е, че пандемията от COVID-19 е приключила, а България иска да види България щастлива. "Не знам какво е за мен България но знам къде е - в сърцето. А нещата които са там, трудно се описват. Но те са красиви."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай