Възкресиха греховната любов на Коко Шанел

Нов роман разкрива връзката на великата модистка с нацистки офицер

Възкресиха греховната любов на Коко Шанел | StandartNews.com

Името на Коко Шанел е синоним на стил и елегантност, но легендарната модна дизайнерка има и тъмна страна. Към края на Втората световна война в окупирания от немците Париж двама войници от Френската съпротива я отвеждат от апартамента ѝ в хотел „Риц“ и я подлагат на кръстосан разпит. Обвиненията в държавна измяна са породени от аферата ѝ с немския офицер Ханс Гюнтер фон Динклаге. Как се случва този романс? Тя самотна, той – красив, възпитан, по-млад от нея с тринайсет години, говори перфектен френски. Срещат се за пръв път още преди войната, когато той е аташе към немското посолство. Но е враг на Франция и член на нацистката партия.

За разлика от десетки французойки, които са задържани и подложени на унижения, модистката е пусната на свобода. Но какво в действителност се е случило по време на този разпит? И дали наистина си е сътрудничила с нацистите, за да спаси един от най-близките си хора? Изпълнен с любопитни исторически подробности и емоционални истини, романът „Коко в хотел „Риц“ на Джоя Дилиберто /“Хермес“/ разкрива най-малко познатия период от живота на Шанел – разкрива избора, който тази необикновена жена прави, когато залогът е твърде висок. Разкрива и последствията, които определят бъдещето и оставят отпечатък върху цялото ѝ наследство.

„Исках да изследвам мислите, чувствата и мотивацията на Коко Шанел“, казва писателката, която е автор на седем книги – три исторически романа и четири биографии, сред които „Париж без край: истинската история на първата съпруга на Хемингуей“, биография на дизайнерката Даян фон Фюрстенберг и „Мадам X“ за живота на Виржини Готро.

„Шанел е от най-интересните жени на двайсети век. Тя извървява дълъг път от бедното си детство в сиропиталище до прочута дизайнерка и неизменна част от бляскавия свят на богатите и известните. И то във време, в което жените на практика са били лишени от статут и са разполагали с ограничени възможности да се издигнат по друг начин освен чрез брака. Другото, което ме заинтригува, е нейната естетика, как постига революция в модата, заменяйки корсетите на жените с дрехи, които в действителност самите те искат да носят, и създава отличителен стил, характеризиращ се със семпла елегантност, който продължава да е актуален и до днес. Открих доста интересни връзки между това, което Коко Шанел е направила в сферата на модата, и дръзките иновации в модернистичните творби на художници като Пикасо и писатели като Хемингуей“, коментира Джоя Дилиберто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай